MUNDIJAL 2018

Hrvatski junak o kojem niko ne govori sinoć je srušio rekord SP-a

Marcelo Brozović ( AFP)

ind

12.7.2018

U najboljem slučaju, bio je prva rezerva u vezi prije SP-a i na samom početku prvenstva. Tri sedmice kasnije, heroj je. Makar neopjevani. 

Marcelo Brozović je poput Dejana Lovrena, od početka godine drugi čovjek u odnosu na onog koji je u jesenskom dijelu sezone obitavao u njegovom tijelu. 

Nakon što je Inter odvukao u Ligu prvaka, njegov doprinos na putu Hrvatske do finala SP-a je ogroman, mada često potcijenjen i naizgled nevidljiv.

Protiv Nigerije je dobio samo pola sata, a onda je u drugom susretu s Argentinom bio sjajan kao osigurač veznog reda koji je omogućio Modriću i Rakitiću da krenu naprijed i tako srede protivnika, a uz to je i namjestio gol.  

S Danskom je igrao od početka i izašao u 71. minuti jer je Dalić s Kovačićem pokušao dobiti više na kreaciji. Protiv Rusije je, također, stabilizirao momčad u 57 minuta, koliko je igrao, a zabio je penal u raspucavanju. Selektor Hrvatske ga je dakako morao staviti od početka u polufinalu protiv Engleske.

I bio je sjajan. Dobio je pet duela, gotovo svaka akcija kretala je od njega, a pronašao je saigrače sa 11 od 13 pokušaja dugim loptama. Oduzeo je Englezima dvije lopte i bio je uglavnom neprelazan. 

Brozović je sinoć protiv Engleske pretrčao 16,3 kilometra, što je najveća udaljenost koju je igrač prešao na ovom SP-u.

Do njegove maratonske predstave, rekord je držao Aleksandr Golovin s 15,9 kilometara.  

Koliko je Brozović bio rastrčan, svjedoči i to što je prešao gotovo dva kilometra više od Rakitića, koji je u ovoj kategoriji drugi najuspješniji kod Hrvatske protiv Engleske.

U toj momčadi Lingard (Jesse Lingard) i Ali (Dele Alli) pretrčali su više od 15 kilometara. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.