MUNDIJAL 2018 Holanđanin kritiziran od porodica žrtava avionske nesreće

Van Basten tvrdi da je s Putinom razgovarao samo o nogometu

Fena

Foto: Marko van Basten


Bivši holandski nogometaš i trener Marko van Basten (Marco) tvrdi da je samo raspravljao o nogometu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom njihovog susreta za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva.  

Van Basten, trenutno vodeći zvaničnik FIFA-e za tehnički razvoj, kritiziran je što se sastao s Putinom od porodica žrtava avionske nesreće, odnosno aviona oborenog projektilom, za koji Zapad tvrdi da je povezan s Rusijom. 

Holandska vlada objavila je u martu da smatra Rusiju zakonski odgovornom zbog njene uloge u raketnom napadu 2014. godine na avion ''Malaysia Airlinesa'' na letu broj 17 iznad istočne Ukrajine. Svih 298 ljudi u avionu je poginulo, među kojima i 196 iz Holandije.

Van Basten je posjetio Kremlj s delegacijom svjetske nogometne organizacije. Oni su pozirali fotoreporterima s Putinom i održali okrugli sto tokom kojeg je hvaljena ruska organizacija Svjetskog prvenstva. 

- Mi smo samo razgovarali o nogometu i turniru. Svjestan sam činjenice da brojne porodice u Holandiji imaju probleme zbog onoga što se desilo s tim avionom. To je, međutim, druga tema. Samo sam bio pozvan da dođem tamo i da govorim o nogometu - izjavio je Van Basten.

Upitan je li pomogao u jačanju Putinovog imidža, Van Basten je odgovorio:  

- Nisam mu pomogao. Samo sam raspravljao s njim o nogometu. Ništa drugo.

NA VRH

Podijeli članak na