MUNDIJAL 2018

Didijer Dešamp - trener za drugu galaksiju

Dešamp: Pobjednički mentalitet

N. CVIKO

12.7.2018

Francuska će pobijediti u nedjeljnom finalu i po drugi put postati svjetski prvak, uvjereni su mediji u ovoj zemlji. 

Treći član

Zasluge za oba ova trofeja, ako se ostvare optimistička predviđanja, imat će Didijer Dešamp (Didier Deschamps), član zlatne generacije iz 1998. godine i današnji selektor „Galskih pijetlova“.

Čak 19 miliona Francuza pratilo je prijenos iz Sankt Peterburga, a poslije pobjede su preplavili ulice francuskih gradova u noćnom slavlju. Slično je bilo prije 20 godina, kada su Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) i Dešamp predvodili Francuze do prve titule, osvojene na domaćem terenu.

Dešamp je sada u prilici da se uvrsti u malobrojno društvo legendi. Samo su Brazilac Mario Zagale (Zagalle) i Nijemac Franc Bekenbauer (Franz Beckenbauer) do sada uspjeli postati svjetski šampioni kao igrači i kao treneri. U nedjelju bi to društvo moglo biti uvećano za trećeg člana.

Dešamp je te 1998. godine kao kapiten podigao pehar pobjednika Svjetskog prvenstva, a taj trijumf vratio je ponos Francuzima, koji do tada nikako nisu mogli parirati svjetskim fudbalskim silama.

- Sretan sam zbog mojih igrača. Bilo je teško protiv Belgije, koja je odlična ekipa. Skidam im kapu - rekao je Dešamp.

Prije dvije godine Francuska je također bila u finalu. Međutim, titula evropskog prvaka pripala je Kristijanu Ronaldu (Cristiano) i Portugalcima.

- Finale u Moskvi moramo pobijediti, baš zbog tog poraza sa Eura. Još nismo prežalili taj gubitak od prije dvije godine - kaže Dešamp.

U Rusiju je Dešamp doveo mladu ekipu talenata odlučnu da iskoristi priliku koja joj se pruža.

- Mladi su, ali imaju karakter i pobjednički mentalitet. Ovo što smo napravili je izvanredno i zasluga je cijelog tima. Sada nemamo Zidana, ali imamo grupu sjajnih igrača. Nekad smo imali genijalca okruženog grupom fudbalera, a sada smo kolektiv - objasnio je Dešamp.

Opet favoriti

Mediji su njegovim izabranicima dali nadimak „Nepobjedivi“ i proglasili ih favoritima nedjeljnog finala. Sportski list „L'Equipe“ naglašava spektakularno majstorstvo igrača s loptom i selektorovu pobjedničku strategiju.

- Druga titula odvest će nas u drugu galaksiju, među ekipe koje su ponovile osvajanje svjetske titule, skupa s Italijom, Urugvajem, Brazilom, Njemačkom i Argentinom - piše „L'Equipe“.

Pohvale Umtitiju

Francuske novine hvale strijelca jedinog pogotka u polufinalu, Samuela Umtitija.

- Vrata finala otvorio nam je igrač koji je povrijeđen, od dolaska u Rusiju svaki dan je na terapijama, piše „Liberation“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.