TORINO

Juventus već zarađuje na Ronaldu

Ronaldo: Donosi veliku zaradu

N. C.

12.7.2018

Juventus je objavio da je s Kristijanom Ronaldom (Cristiano) potpisao četverogodišnji ugovor prema kojem će Portugalac zarađivati 30 miliona eura godišnje.

Čista zarada

Nema sumnje, radi se o vrtoglavoj sumi, ali ako se malo bolje prostudiraju brojke, jasno je da će Portugalac novom klubu zapravo donijeti veliku zaradu.

Dionice Juventusa posljednji mjesec bilježe porast vrijednosti od 40 posto, a samo u utorak skočile su za oko 6 posto. No, to je samo početak.

Real Madrid je, naime, posljednjih godina prodavao 1,5 miliona originalnih dresova po sezoni po cijeni od oko 100 eura. Najmanje polovina bila je Ronaldovih. Kad je 2009. godine predsjednik Reala Florentino Perez platio 96 miliona eura Mančester junajtedu za portugalskog napadača, mnogi su ostali zaprepašteni tada rekordnim iznosom za jednog fudbalera.

No, jednostavnom računicom može se zaključiti da se samo prodajom Ronaldovih dresova taj transfer višestruko isplatio klubu iz Madrida. Sličan iznos koji su isplatili Junajtedu naplatit će za dvije godine od Juventusa, tako da je Realu ostala čista zarada od prodaje dresova, plus ono što je s Ronaldom uspio osvojiti i zaraditi kroz takmičenja.

Ronaldo je posljednje tri sezone u Realu zarađivao 21 milion eura godišnje, a potpisao je i novi ugovor s „Nikeom“, američkim proizvođačem sportske opreme, koji mu godišnje također plaća 21 milion eura. Riječ je o doživotnom ugovoru kakvog je s „Nikeom“ potpisao još samo bivši košarkaš Čikago bulsa, legenda svjetske košarke Majkl Džordan (Michael Jordan), 1984. godine.

Osim dresova, „Nike“ prodaje i kopačke dizajnirane za Ronalda, koje privlače kupce baš kao što su nekad privlačile brendirane patike „Air-Jordan“.

Zbog toga je, s poslovne strane gledajući, transfer portugalskog velemajstora dobitak i za Real i za Juventus. Iako su mu 33 godine, Ronaldo je na vrhuncu forme i može torinskoj „Staroj dami“ donijeti mnogo u finansijskom i sportskom smislu.

Čvrst status

Razlika između Reala i Juventusa je u popularnosti, odnosno broju navijača. Dok je prema broju pratilaca na društvenim mrežama Real drugi najpopularniji klub na svijetu sa oko 150 miliona, Juventus ih ima oko pet puta manje.

Međutim, Ronaldo je najpopularniji sportista na svijetu i taj njegov status učvršćen je posljednjih godina. Prema broju pratilaca popularniji je od kluba u koji dolazi i zbog toga se s njegovim dolaskom u Torino može očekivati i povećanje broja navijača Juventusa.


Šansa za Pjanića

Nakon što je za Real u devet godina postigao 451 pogodak u 438 utakmica, Ronaldo će imati zadatak da odvede Juventus do titule prvaka Evrope, prve nakon 1996. godine.

Bit će to izvanredna prilika i za Miralema Pjanića, reprezentativca Bosne i Hercegovine, da se uz fenomenalnog Portugalca domogne najcjenjenijeg evropskog trofeja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.