MUNDIJAL 2018

Svjetsko prvenstvo u Rusiji pri kraju, sljedeće ćemo gledati u jaknama i kaputima

Đani Infantino ( AFP)

Sportske.net

13.7.2018

Kako je predsjednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni Infantino) objelodanio, Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine počet će 21. novembra, a okončat će se 18. decembra. 

Ovo je prvi put da se Mundijal igra tokom zime, ali, dok mi budemo nosili višeslojnu odjeću, fudbaleri će na planetarnoj smotri moći da uživaju u prijatnoj ljetnoj temperaturi, kako se novembar smatra za najprijatniji mjesec u ovoj zemlji. 

Temperature u Kataru tokom novembra idu od 22 do 30 stepeni, dok je u decembru nešto hladnije, temperatura se kreće od 17 do 25 stepeni.

Mundijal u Kataru je 22. po redu, bit će to prvi put da se smotra najboljih svjetskih selekcija održava u nekoj arapskoj državi, a finale je zakazano za 18. decembar, kada je i Dan državnosti Katara. 

S obzirom na to da će se Svjetsko prvenstvo u Kataru odigrati usred prvog dijela klupske sezone u Evropi, jasno je da će biti napravljena pauza, a postoji i mogućnost da lige širom Starog kontinenta počnu i do mjesec ranije od uobičajenih termina, kao i da će se šampionati završavati kasnije.

Infantino je, osim objavljivanja datuma odigravanja narednog Mundijala, govorio i o novotariji s planetarne smotre u Rusiji, VAR sistemu. 

On je rekao danas da je Svjetsko prvenstvo u Rusiji zbog VAR tehnologije bilo poštenije i da taj sistem ne mijenja igru već da je čini transparentnijom.

Zbog VAR-a smo vidjeli poštenije prvenstvo - rekao je Infantino na konferenciji za novinare u Moskvi. 

Infantino je ocijenio da se odluka o uvođenju VAR sistema na Mundijalu pokazala sjajnom i dodao da, uprkos početnim strahovima, sistem dobro funkcionira. 

Prihvaćen je i dobro funkcionira. Prije dvije godine smo krenuli da testiramo VAR. Bio sam skeptičan, ali, ako ne testiramo, nećemo znati odgovore. Rezultati su jasni i pozitivni - rekao je Infantino. 

On je iznio i niz zanimljivih podataka. Bilo je više od 440 provjera, pri čemu 19 promjena, 16 ih je promijenjeno iz loše u ispravnu, a tri su ostale iste. 

- Ovo je napredak, ovo je bolje od prošlosti. VAR ne mijenja fudbal, već ga čini poštenijim i transparentnijim i pomaže sudijama da donesu ispravne odluke. Golovi iz ofsajda su postali prošlost - rekao je prvi čovjek FIFA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.