MUNDIJAL 2018

Neželjeni meč za ponos i medalju: Engleska i Belgija igraju za treće mjesto

Piše: N. CVIKO

14.7.2018

Geret Sautgejt (Gareth Southgate), selektor Engleske, priznao je da je utakmica za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu obaveza koju nijedna reprezentacija ne želi.

Drugi plan

Ipak, današnja utakmica igra se za bronzanu medalju te pruža poraženim ekipama iz polufinala da s Mundijala odu u pobjedničkoj atmosferi.

Englezi su planirali igrati nedjeljno finale protiv Francuske, ali ih je u tome spriječila Hrvatska pobijedivši ih 2:1 nakon produžetaka. S tradicionalno neugodnom Belgijom sada će se boriti za utješnu nagradu.

Belgijanci su, također, tijesno poraženi u polufinalu 1:0 od Francuske, ali u grupnoj fazi su već pobijedili Englesku istim rezultatom, golom Adnana Januzaja.

U toj utakmici su i Sautgejt i Roberto Martinez, selektor Belgije, izveli kombinirane sastave jer su već bili osigurali plasman u nokaut fazu. Sličnu ideju bi mogli imati i za današnji susret u Sankt Peterburgu, gdje bi šansu trebali dobiti neki igrači iz drugog plana.

- Pošteno govoreći, ovo nije utakmica koju bilo koji tim želi igrati, ali želimo odigrati za ponos naše zemlje. Svaki put kad obučemo dres Engleske, želimo odigrati najbolje što možemo i pobijediti - kaže Sautgejt, čija je reprezentacija dobila mnogo pohvala zbog nastupa u Rusiji, kojim je ujedinila naciju na Otoku.

Plasman na treće mjesto za Englesku nije mala stvar, bio bi to najbolji rezultat ove selekcije nakon 1966. godine, kad su bili šampioni.

Kao što se od mladih engleskih reprezentativaca tek očekuju najbolje igre, i za belgijsku „Zlatnu generaciju“ ostaje još jedna šansa, Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Odbrambeni dvojac Vinsent Kompani (Vincent Kompany) i Jan Vertongen (Vertonghen) vjerovatno će tada biti u mirovini, ali većina izabranika Roberta Martineza ostat će na okupu.

Najbolji plasman

Martinez, koji s belgijskim savezom ima ugovor do završetka Eura 2020. godine, motiv nalazi u pokušaju da odvede reprezentaciju do najboljeg plasmana u historiji. Belgija je do sada najbolja bila 1986. godine, kada je završila četvrta.

- Želimo završiti Mundijal u visokom stilu i na boljoj poziciji, jer ovi igrači to zaslužuju. Ne pruža se tako često prilika da igrate za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu i zbog toga je za nas ovo vrlo važna utakmica iako moram priznati da je teško kada ne uspijete ostvariti ambiciju da igrate u finalu - rekao je Martinez.

Lukaku prati Kejna 

Engleski napadač Heri Kejn (Harry Kane) prvi je strijelac turnira sa šest golova, a u utrci za Zlatnom kopačkom Mundijala slijedi ga Belgijanac Romelu Lukaku sa četiri.

Ako postigne još jedan pogodak, Kejn će postati najbolji strijelac Mundijala nakon 2002. godine, kada je Brazilac Ronaldo pogodio osam puta.


9 posljednjih svjetskih prvenstava su treća mjesta zauzimale evropske reprezentacije  

2. Englez najbolji strijelac Mundijala mogao bi postati Kejn, nakon Gerija Linekera 1986. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.