MUNDIJAL 2018

Faruk Hadžibegić: Francuska mi daje hljeb, ali sam dobar komšija i navijam za Hrvatsku

Piše: E. MASLO

15.7.2018

- Gledat ćemo superfinale u Moskvi između Francuske i Hrvatske na Svjetskom prvenstvu. Ovo je pravi završetak savršenog Mundijala koji su organizirali Rusi – kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz“ Faruk Hadžibegić.

Bosanskohercegovački fudbalski stručnjak i posljednji kapiten Jugoslavije u razgovoru prije Mundijala rekao nam je da Hrvatska ima kvalitetan tim, da će sigurno proći grupu, a kasnije je sve moguće. Za „Trikolore“ je istakao da su uz Špance, Brazile, Argentince i Nijemce najveći favoriti za osvajanje trofeja.

Tamo su zasluženo

Kako nam je sada rekao, nije bio toliko uvjeren da će Hrvatska doći do finala, ali tamo je i više nego zasluženo.

- U finale su došli samo svojim talentom, radom i velikom borbom, ginuli su na terenu, pokazali su koliko mogu u svim utakmicama i čestitam im na tome. S druge strane, Francusku sam uvijek računao u kandidate koji imaju najviše šanse da osvoje svjetsku titulu. Obje ekipe su tamo zasluženo i bit će to sjajan, neizvjestan meč – rekao je Hadžibegić.

Istakao je da su „Vatreni“ najnezgodniji protivnik „Trikolorima“.

- Englezi ili Belgijanci bi im bolje odgovarali od Hrvatske. Francuska je sigurno bolja ekipa od Hrvatske, imaju svježiju ekipu i psihološki i fizički. Također, selekcija Hrvatske je tri meča odigrala s produžecima, što praktično znači jednu utakmicu više od protivnika, što može značiti puno za krajnji ishod. To je prednost za Francuze. No, Hrvatska nema šta da izgubi, puno su uradili do sada i ova generacija ući će u historiju šta god u finalu bilo – kazao je.

Potcrtao je i da „Trikolori“ imaju mlad tim i da će trajati još nekoliko takmičenja. S druge strane, Hadžibegić kaže da euforija može donijeti mnogo štete Hrvatima.

Strah od euforije

- Ako bude svijesti igrača o tome gdje se nalaze, šta rade, da je ta utakmica biti ili ne biti, ako budu svjesni uloga da su došli pred vrata kojA se sljedeći put neće lako otvoriti, onda moraju naći snage da sve to iznesu još tih 90 minuta, ili malo duže, kako su nas navikli. Jedino me strah te euforije koja je ogromna kroz medije, zatim brojne političke poruke. Žao bi mi bilo da te neke druge sfere interesa pobijede nad fudbalom. Hrvatska je svojim fudbalskim kvalitetima došla do finala i tako bi trebalo da ostane – kazao je bh. stručnjak.

S obzirom na to da mu je adresa stanovanja u Francuskoj, upitali smo Hadžibegića za koga će navijati u nedjeljnom finalu.

- Ja sam dobar komšija. Cijenim da Francuska hrani mene i moju porodicu više od 30 godina, no ipak sam dobar komšija. Navijat ću za Hrvatsku – rekao je Hadžibegić.

Modrić je najbolji igrač SP-a 

Samo pozitivne komentare ima za selektora Hrvatske Zlatka Dalića i njegove izabranike.

- Livnjak ih sjajno vodi. U timu imaju jednog fantastičnog Luku Modrića, Lovren je tu, Ivan Rakitić, Ante Rebić mi se mnogo svidio, mogao bi biti i u idealnom timu Mundijala. No, Luka Modrić je najbolji igrač Svjetskog prvenstva u Rusiji – smatra Hadžibegić.

Prednost Belgiji

Komentirao je i sutrašnju utakmicu za treće mjesto između Belgije i Engleske, a prednost je dao „Crvenim đavolima“.

- Bit će to neizvjesna utakmica. Belgija ne smije dozvoliti da im Engleska nametne svoj stil igre, ako se budu ponašali kao Hrvatska u polufinalu, držanjem lopte, tehnikom, individualnim kvalitetom i probojima, favoriti su za osvajanje trećeg mjesta – rekao je Hadžibegić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.