NOGOMET

Horhe Sampaoli više nije selektor Argentine

Horhe Sampaoli

Mondo.rs

15.7.2018

Horhe Sampaoli (Jorge) više nije selektor argentinske nogometne reprezentacije nakon što je s čelnicima argentinskog nogometnog saveza dogovorio sporazumni raskid ugovora, koji će 58-godišnjem treneru donijeti dva miliona dolara.

Sampaoli je imao ugovor sa savezom do 2022. godine, a službeni raskid trebao bi potpisati u ponedjeljak. 

Pod Sampaolijevim vodstvom Argentina se uspjela kvalificirati za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ali ekipa predvođena Leom Mesijem (Messi) i ostalim nogometnim zvijezdama na SP-u nije uspjela ispuniti velika očekivanja nacije.

Nakon remija s Islandom (1-1) i uvjerljivog 3-0 poraza od Hrvatske, Argentina se pobjedom nad Nigerijom (2-1) provukla u osminu finala, u kojoj je poražena (4-3) od Francuske. 

To je bio četvrti poraz Argentine pod Sampaolijevim vodstvom, pod kojim su Argentinci u 15 nastupa ostvarili sedam pobjeda i četiri puta igrali neriješeno.

Sampaoli je najveće trenerske uspjehe postigao vodeći reprezentaciju Čilea od 2012. do 2016. godine. 

Pod njegovim vodstvom Čileanci su 2015. godine osvojili Kopa Ameriku, a Sampaoli je iste godine proglašen za najboljeg trenera tog takmičenja, kao i za najboljeg trenera Južne Amerike te bio među tri kandidata za trenera godine u izboru FIFA-e, uz Pepa Gvardiolu (Guardiola) i Luisa Enrikea (Enrique).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.