MUNDIJAL 2018

Francuska je novi prvak svijeta u nogometu, Hrvatskoj ide srebro

Avaz Sport

15.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+28

Foto: AFP

Francuska je u velikom finalu u Moskvi na stadionu Lužnjiki pred 78.000 gledalaca pobijedila Hrvatsku sa 4:2 i po drugi put se okitila svjetskim zlatom.

Uvodnih nekoliko minuta igre proteklo je u potpuno očekivanoj, opreznoj igri na obje strane. Hrvatska u prvih petnaest minuta bila daleko opasnija. „Vatreni“ su napadali u talasima, dok Francuzi nisu uspjevali da se konsoliduju i barem prebace težište na sredinu terena. 

Međutim, „Trikolori“ su iz bukvalno prve šanse na meču došli do vodstva, uz malu dozu sreće. Marcelo Brozović neoprezno je u 18. minuti reagovao i srušio Antoana Grizmana na nešto više od 25 metara od gola iskosa, isti igrač izveo je slobodan udarac. Šutirao je oštro na drugu stativum, a Mario Mandžukić je skrenuo u sopstvenu mrežu za 1:0. 

Nisu Hrvati odustajali od ofanzivnog pristupa ni pošto su primili šokantan pogodak, a to im se vratilo poslije tačno deset minuta.

U 28. minuti Kante je morao da prekine kontru, u čemu je uspio na 35 metara od gola. 'Vatreni' su imali spremnu uigranu akciju. Modrić je poslao dugu loptu na krilo, ona je vraćena na penal prije nego što je Domagoj Vida odložio do Perišića, a ovaj je fenomenalnim udarcem zakucao u dalji ugao za 1:1.

U 35. minuti poslije udarca iz ugla Umtiti nije uspio da zahvati loptu na ivici peterca, aii je ona potom pogodila Perišiča u ruku. Sudija je uz pregledavanje VAR snimka dosudio penal Francuskoj. U 38. minuti, odgovornost je preuzeo Grizman i rutinski poslao loptu na jednu, a Danijela Subašića na drugu stranu za 2:1 i novo vodstvo „Trikolora“. 

U 42. minuti malo je nedostajalo da Hrvati ponovo ekspresno odgovore, i ponovo poslije lopte upućene sa boka. Stvorila se velika gužva na ivici peterca, lopta je nekako prošla do ivice peterca, ali je Igo Loris bio brži i od Mandžukića i od Lovrena. Prvi dio susreta može se reći da je bio spektakularan, ali i neobičan. Hrvatska je bila daleko bolji rival, držala je potpuno kontrolu od starta, imala je i veći posjed lopte (60-40), kao i gotovo četiri puta više šuteva od Francuza (7-2), koji su na odmor otišli sa prednošću. 

U drugom poluvremenu nastavilo se igrati u brzom ritmu. U 49. minuti Ante Rebić je dobro ispratio kontru saigrača i dobro šutirao sa ivice kaznenog, ali Loris je izbacio loptu u korner, a zatim u narednom napadu, pravovremeno izlašao i grudima skinuo loptu ispred Perišića. Tri minute kasnije Mbape je prošao po desnoj strani i pucao iz blizine po sredini gola, ali je Subašić sjajno izašao, skratio kut i odbranio mu.

U 59. minuti Mbape je napravio nered na desnoj strani, lopta se odbila do Pogbe, koji je s ruba šesnaesterca šutirao lijevom nogom i pogodio za 3:1. „Trikolori“ su do novog gola došli u 65. minuti. Lukas Ernandes je napravio odličan prodor pored nekolicine igrača na lijevom boku i u pravi trenutak proigrao Mbapea, koji sa dvadesetak metara vara Vidu i šalje loptu u bliži ugao za ogromno slavlje i velikih 4:1. 

Četiri minute kasnije golman Francuske Loris je napravio glupost, driblao je na vrhu peterca, Mandžukić je samo podmetnuo nogu i smanjio na 4:2.

Pokušavali su „Vatreni“ svim snagama do kraja meča da dođu do gola, no „Trikolori“ su se uspjeli odbraniti i slaviti veliku pobjedu za titulu prvaka svijeta. 


TOK UTAKMICE

90+5' KRAJ UTAKMICE 

90+2' Žuti karton za  Vrsaljka (Hrvatska)

87' Fekir je pokušao sa distance, ali Subašić brani. 

81' Žiru je izašao, u igri je Fekir (Francuska). Strinić je izašao, u igri je Pjaca (Hrvatska).

77' Nastavlja se pritisak Hrvatske, koja nema šta izgubiti. 

73' Matuidi (Francuska) izašao, ulazi Toliso.

71' Kramarić (Hrvatska) ulazi, Rebić izlazi. 

69' GOOOOOOOOL Mandžukić smanjuje na 4:2. Veliki kiks golmana Francuske, kažnjava Mandžukić.

65' GOOOOOL Mbape pogađa za veliku prednost Francuske od 4:1.

59' GOOOOOOL Pogba fantastično pogađa za vodstvo Francuske 3:1.

54' Kante (Francuska) izlazi,  Nzonzi ulazi.

52' Fantastično je ovo obranio Danijel Subašić! Mbape (Francuska) je prošao kroz odbranu i pucao iz blizine po sredini gola, ali ga je golman zaustavio.

51' Hrvatska bolja na otvaranju drugog dijela, Francuzi se brane. 

48' Sjajna intervencija Lorisa nakon fantastičnog udarca Rebića.

46' Počelo je drugo poluvrijeme finala SP-a. Francuzi imaju prvi napad u nastavku.

45+3' KRAJ PRVOG POLUVREMENA

42' Malo je nedostajalo da Hrvati ponovo ekspresno odgovore, i ponovo poslije lopte upućene sa boka. Stvorila se velika gužva na ivici peterca, lopta je nekako prošla do ivice peterca, ali je Igo Loris bio brži i od Mandžukića i od Lovrena.

41' Hernandez (Francuska) je dobio žuti karton. 

38' Grizman je siguran sa bijele tačke. Francuska vodi 2:1.

36' Penal za Francusku. Nakon pregleda VAR snimka dosuđen je penal. 

28' GOOOOOOOOOL Perišić pogađa za 1:1. Hrvatska se brzo vratila u igru. 

28' Kante (Francuska) dobiva žuti karton. 

18' GOOOOOOOL Mandžukić je pogodio vlastitu mrežu nakon slobodnog udarca Grizmana. 

15' Kakva šansa za Hrvatsku! Sudija je pustio prednost, Perišić je probio po lijevoj strani, ali nije to bio dobar centaršut. 

10' Hrvati ponovo prijete, imali su i prvi korner. Ostaje 0:0.

4' Za sada se uglavnom igra na polovici Francuske. 

1' Počelo je veliko finale SP-a. Igrači Hrvatske su krenuli sa centra. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.