NOGOMET

Francuzi su najgori svjetski prvaci u posljednjih 50 godina, ali od njih će svi godinama strahovati

Express.hr

16.7.2018

Finale Svjetskog prvenstva u nogometu je završilo, Francuzi su pobijedili, a Vatreni se vraćaju kući uz srebrno odličje.

Kako piše portal FiveThirtyEight, finale je bilo posljednja prilika hrvatske zlatne generacija za osvajanje prvenstva. Luka Modrić, osvajač Zlatne lopte, i njegov partner iz veznog reda Ivan Rakitić su već prebacili tridesetu i za očekivati je da će prije idućeg SP-a otići u reprezentativnu mirovinu.

Francuzi nemaju s time problema i oni su najmlađa ekipa otkako postoje statistike od 1966. godine. Statistike otkrivaju i jedan posebno zanimljiv podatak.

Francuska ima najlošiji postotak posjeda lopte u posljednjih pedeset godina tokom redovnih devedeset minuta igre s 48,6 posto lopte u nogama Francuza. Prije 52 godine su Englezi osvojili prvenstvo uz posjed lopte od 46,2 posto i time su najgori otkako postoje statistike.

U posljednjih pedeset godina su među najgore se smjestili Francuzi, dva puta Italijani te Brazil 2002. godine. Posebno je zanimljivo da su sve te brojke posjeda lopte nevjerovatno slične pa su tako Italijani 2006. godine imali 48,7 posto posjeda lopte, 1982. godina je bila tek neznačajno bolja s 48,8 posto, a Brazilci su već ranije spomenute 2002. godine imali 48,9 posto posjeda lopte.

Bilo da je riječ o nedostatku iskustva ili jednostavno taktičkom odabiru izbornika Didijea Dešampa (Didiera Deschampsa), Francuzi su tako ostvarili najniži postotak posjeda lopte u pedesetak godina što je posebno neobično kad usporedimo posljednja dva prvaka: Njemačku 2014. te Španjolsku 2010. godine kada su imali i više od 60 posto posjeda lopte.

Portal FiveThirtyEight ipak napominje da ova Francuska ekipa ima nevjerovatan prostor za rast. Osim što su, kako je već spomenuto, najmlađi prvaci kad se uzmu u obzir vrijeme provedeno na terenu, igrači su prave zvijezde prije svoje 25 godine.

Prema podacima Transfermarkta, od 13 najskupljih igrača Francuske, samo su dvojica starija od 25 godina. Antoine Griezmann vrijedi 118.8 miliona dolara dok N'Golo Kante vrijedi 71,3 miliona i obojica imaju 27 godina. Najskuplji Francuz je Kylian Mbappe koji vrijedi 142 miliona dolara, a još uvijek je tinejdžer. Nastave li se razvijati igrači kako bi trebali, postoji sasvim realna mogućnost da ćemo gledati barem četiri godine čiste Francuske dominacije na evropskom i svjetskom prvenstvu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.