NOGOMET

Mehmed Baždarević iz Pariza za ''Avaz'': Dešamp je obećao da će me častiti

G. ŠUMAR

17.7.2018

Trener fudbalskog kluba Pariz Mehmed Baždarević prenio je u razgovoru za “Dnevni avaz” dio atmosfere iz glavnog grada Francuske nakon što su “Trikolori” zakoračili na krov svijeta.

Veliko slavlje

- Teško je riječima prenijeti veliko slavlje s ulica Pariza. Teško je to opisati, to je trebalo vidjeti. Jednostavno, ovo je grad od 15 miliona stanovnika, a kad u njega dođe još pet miliona ljudi sa strane, to je, onda, fantazija. Rijeke navijača slavile su veliku pobjedu... - objašnjava popularni Meša.

Tek kad se napravi neki veliki rezultat, vidi se koliko je zemlja, moćna. A fudbal je u nedjelju navečer ujedinio cijelu Francusku.

- Baš je bilo veliko slavlje. Ja sam bio, da tako kažem, tu malo okolo, jer nisam želio da ulazim u masu. Jutros (jučer, op. a.) baš mi je Didije Dešamp (Didier Deschamp) odgovorio na poruku, jer ga pratim od prvog dana na klupi “Trikolora”. Drugovi smo tako da me je i pozvao da se vidimo tokom sedmice...

Naravno, poziv je prihvaćen.

- Neću ići na aerodrom da ga dočekam, jer će i tako biti ludnica, ali ćemo do kraja sedmice svakako popiti kafu. Bili smo zajedno prije SP-a, kad sam mu, između ostalog, prenio nekoliko detalja o Belgijancima, koji su bili u našoj grupi. Naravno, razgovarali smo i o ostalim ekipama s kojima smo igrali dok sam ja bio selektor BiHe. Tada mi je na rastanku rekao da će platiti ručak mome reprezentativnom stručnom štabu (Igor Janković, Dragan Perić, Enver Lugušić, odnosno kasnije Adnan Gušo, op. a.) i meni ako “Trikolori” dođu do medalje. I to je prokomentirao u posljednjoj poruci, jer sam mu ja tada poželio da bude prvak svijeta.

Baždarević je, s druge strane, prije odlučujućih utakmica u Rusiji najavio mogućnost da “Trikolori” odu do kraja.

- Da bi bio prvak svijeta, nekad ne moraš biti i najbolji nego se moraju poklopiti mnoge stvari. Dešampovi izabranici su u pojedinim utakmicama, kao što je to bio slučaj i u finalu, imali i dosta sreće. No, mislim da su je oni i (is)provocirali, tražili...

Francuzi su u Rusiji, prije svega, bili jedna od najboljih defanzivnih ekipa.

- Dobro su se branili, primili su malo golova, a veoma dobro su izvodili slobodne udarce te izlazili u protunapade. Mislim, ipak, da su se, sudeći prema prikazanom na terenu, zasluženo popeli na tron.

Hrvatska bolja

Naš stručnjak smatra, međutim, da su naše zapadne komšije veoma dobro odigrale finale.

- Čak i mnogo bolje od Francuske. Ali, kad se lomila utakmica, nedostajalo im je i sreće i svježine, od onog prvog autogola do još nekih detalja u prvoj polovini drugog poluvremena. Ne bi bilo nezasluženo da su oni bili pobjednici, jer su tehnički bili veoma dobri, s dosta pameti u igri, ali da bi bio prvak, moraš imati i sreće – rekao je za kraj Baždarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.