Legendarni Ćiro za Avaz.ba: Šta bi bilo sa Hrvatskom da nema BiH?

Al. Ti.
17.07.2018 13:31

Još se sliježu emocije u Hrvatskoj zbog velikog uspjeha "Vatrenih" na netom završenom Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Podsjećamo, Hrvatska je poražena u finalu od Francuske rezultatom 4:2 i time osvojila srebro. 

Slavilo se kasno u noć u Zagrebu, ali i širom Hrvatske jučer, nakon dolaska reprezentativaca. Jedan od onih koji je još pod dojmom jeste i "trener svih trenera" Miroslav Ćiro Blažević.

Popularni Ćiro je za Avaz.ba kazao da su reprezentativci Hrvatske zaslužili spomenike.

- Svi smo pod dojmom, slavlje još traje, a vjeruješ mi, sine, da ovi momci zaslužuju da im se dignu spomenici. Napravili su isto što i branitelji - rekao je Blažević.

Smatra da je Hrvatska bila bolja u finalnom dvoboju, ali da je umor presudio.

- Pa šta i očekivati kada sam sebi zabiješ dva gola. Bili su bolji, ali šta je - tu je. U svakom slučaju, napravili su čudo - navodi naš sagovornik.

Na društvenim mrežama pojavili su se i snimci na kojima pojedinci u Hercegovini vrijeđaju Bosnu i Hercegovinu.

- To su negativci, i to nikako ne opravdavam. Vrijeme je da ti mladići shvate jednu istinu, a to je da moramo biti jedan prema drugom kao braća. Taj primitivizam osuđujem svim srcem i dušom - ističe Ćiro.

Tokom trajanja Mundijala, osim selektora i nekoliko igrača, redovno se zahvaljivalo na podršci koju su dobivali iz BiH. Prije svega, to se odnosi na selektora Zlatka Dalića i Danijela Subašića, koji je, podsjećamo, pobjedu nad Engleskom u polufinalu posvetio Majkama Srebrenice.

- Pa, to su sasvim normalne stvari. Vidjeli ste da je to Dalić nekoliko puta učinio. Pojedince koji su negativni treba ignorirati - kaže naš sagovornik.

Za kraj je kazao da ne bi bilo uspjeha reprezentacije Hrvatske bez Bosne i Hercegovine.

- Vjerujem da su svi svjesni da nije bilo nas iz BiH da ne bi bilo ni trećeg mjesta 1998. godine. Sada je Dalić selektor, koji je također iz BiH, osvojio je srebro. Onaj prije njega koji je uzeo bronzu je iz Travnika. Hrvatska je i sada okosnicu imala u igračima koji su rođeni ili im je porijeklo iz BiH. Šta bi bilo sa Hrvatskom da nema BiH - pita se Ćiro.

NA VRH