NOGOMET

Musemić o Italijanima: Atalanta je bolja od Fiorentine

Musemić: Težak protivnik

Avaz Sport

21.7.2018

Sarajevo će u drugom pretkolu Evropa lige igrati protiv italijanske Atalante iz Bergama. To je jučerašnja odluka Suda za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani. Naime, CAS je odlučio poništiti odluku Evropske nogometne asocijacije (UEFA) o izbacivanju Milana iz Evrope zbog kršenja pravila finansijskog fer-pleja.

Skautiranje rivala 

- Prvobitno je bila odluka da igramo s Atalantom, a onda se pojavila mogućnost našeg duela s Fiorentinom. Šta je, tu je.

Težak protivnik su i jedna i druga ekipa - kaže prvi koševski strateg Husref Musemić te dodaje:

- Obje ekipe su kvalitetne, što možda ni ne treba napominjati za evropskog predstavnika iz Italije. Atalanta je u ovom trenutku možda i bolji tim, bar ako je suditi prema završetku minule (polu)sezone.

Na konstataciju da nam je to potvrdio i bivši igrač Sarajeva, a sada selektor reprezentacije Švicarske Vladimir Petković, koji je bio i šef struke Lacija, Musemić dodaje:

- Pročitao sam to u “Avazu”, da je klub iz Bergama uigraniji… Ako gledamo fudbalski, Atalanta je u ovom trenutku kvalitetnija od Fiorentine, koja je zvučnije ime.

Prva utakmica drugog pretkola Evrope lige Atalanta - Sarajevo na programu je u četvrtak, 26. jula, u Bergamu.

- Mi ćemo se potruditi da se prikažemo u što boljem svjetlu, a za šta će to biti dovoljno, vidjet ćemo. Italijani su nedavno počeli pripreme, jer kod njih prvenstvo počinje malo kasnije, u avgustu – kaže Musemić.

Klub iz Bergama još nije skautiran, ali na Koševu poduzimaju sve da se što bolje upoznaju s njihovom igrom.

- Sada, kad definitivno znamo ko nam je protivnik, krenut ćemo u još detaljniju potragu za informacijama. U svakom slučaju, razgovarat ću i sa bivšim saigračem iz Sarajeva Petkovićem, jer nam je važan svaki detalj o predstojećem evropskom rivalu.

Neki novi klinci 

I, za kraj, Musemić je pohvalio mlade igrače bordo tima – Selmira Pidru, Nihada Mujakića, Alena Mustafića i Ševkiju Resića, koji su u četvrtak ispunili njegove zahtjeve protiv kluba iz Jerevana, ali i navijače.

- Prilikom sastavljanja tima vodim se onim što vidim na treningu. Zaslužili su šansu i na kraju je i dobili... Idemo dalje.

Opet sve zavisi od njih, jer nemam ja nikakvih predrasuda, odnosno da li neko ima 18 ili 28 godina. Bitno je šta igrač pokazuje na treningu i, naravno, na samoj utakmici. Svakog dana smo zajedno.

Bitno je da imamo tu širinu, zgusnut je raspored. Pred nama je još mnogo utakmica... Iiskoristio bih ovu priliku i da zahvalim navijačima na podršci. Bilo je super. Lijepa atmosfera, dobra utakmica, s dosta golova, lijepih poteza, fudbalski gledljivo. Možda smo mogli postići još koji gol, ali... - rekao je Musemić.

Meč u Ređo Emiliji

Atalanta neće ugostiti Sarajevo na svom stadionu „Atleti Azzuri d'Italia“, s obzirom na to da on ne ispunjava infrastrukturne kriterije UEFA-e.

Naš predstavnik će zbog toga u četvrtak gostovati na stadionu „Mapei“ u Ređo Emiliji (20.30 sati). Revanš meč odigrat će se 2. avgusta na Koševu (20.15 sati). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.