NOGOMET

Nekoliko sedmica prije Mundijala: Kante je doživio porodičnu tragediju za koju niko nije znao

N'Golo Kante ( AFP)

Index.hr

21.7.2018

Jedan od najboljih veznjaka svijeta posljednjih sezona je bez ikakve dvojbe N'Golo Kante. Sve je krenulo od senzacionalnog naslova prvaka Engleske s Lesterom, nastavilo se odlaskom u Čelzi s kojim je također osvojio titulu, a vrhunac je doživljen na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je bio jedan od najvažnijih igrača Francuske u pohodu na drugi naslov svjetskog prvaka.  

Vječno nasmijan, veliki radnik, sjajan igrač i samozatajna ličnost koja se ne eksponira putem društvenih mreža, ali ni u ekipi - jednostavno, Kante je ponizan igrač, kakvih je u modernom nogometu sve manje. 

Po osvajanju titule u Rusiji nije se želio gurati i ganjati Zlatnu boginju, nego mu je (Stiven N'Zonzi) Steven N'Zonzi morao donijeti trofej kako bi se Kante slikao s njim.  

Međutim, iako visok svega 168 centimetara, svoju veličinu dokazao je i uoči početka SP-a. Naime, Kante, kojem je kao dječaku preminuo otac, doživio je ovog ljeta još jednu porodičnu tragediju jer mu je umro brat Niami. No, za to su znali samo francuska momčad i selektor Didije Dešam (Didier Deschamps). Skrivao je to od javnosti i želio biti profesionalac do kraja.

Igrao je kao da je sve u najboljem redu, zaustavio je Lionela Mesija (Lionela Messija) u osmini finala i bio na istoj visokoj razini kao i svih sezona unazad. Na terenu se nije mogla osjetiti njegova patnja, a nije se odrekao ni svog osmijeha po kojem je poznat i zbog kojeg ga, uostalom, vole svi ljubitelji nogometa.

Naravno, naslov svjetskog prvaka posvetio je preminulom bratu, a među saigračima je pravi hit postala pjesma o njemu. To je i zaslužio. Veliki N'Golo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.