Nekoliko sedmica prije Mundijala: Kante je doživio porodičnu tragediju za koju niko nije znao

NOGOMET Skrivao od javnosti i želio biti profesionalac do kraja

Nekoliko sedmica prije Mundijala: Kante je doživio porodičnu tragediju za koju niko nije znao

Jedan od najboljih veznjaka svijeta posljednjih sezona je bez ikakve dvojbe N'Golo Kante. Sve je krenulo od senzacionalnog naslova prvaka Engleske s Lesterom, nastavilo se odlaskom u Čelzi s kojim je također osvojio titulu, a vrhunac je doživljen na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je bio jedan od najvažnijih igrača Francuske u pohodu na drugi naslov svjetskog prvaka.  

Vječno nasmijan, veliki radnik, sjajan igrač i samozatajna ličnost koja se ne eksponira putem društvenih mreža, ali ni u ekipi - jednostavno, Kante je ponizan igrač, kakvih je u modernom nogometu sve manje. 

Po osvajanju titule u Rusiji nije se želio gurati i ganjati Zlatnu boginju, nego mu je (Stiven N'Zonzi) Steven N'Zonzi morao donijeti trofej kako bi se Kante slikao s njim.  

Međutim, iako visok svega 168 centimetara, svoju veličinu dokazao je i uoči početka SP-a. Naime, Kante, kojem je kao dječaku preminuo otac, doživio je ovog ljeta još jednu porodičnu tragediju jer mu je umro brat Niami. No, za to su znali samo francuska momčad i selektor Didije Dešam (Didier Deschamps). Skrivao je to od javnosti i želio biti profesionalac do kraja.

Igrao je kao da je sve u najboljem redu, zaustavio je Lionela Mesija (Lionela Messija) u osmini finala i bio na istoj visokoj razini kao i svih sezona unazad. Na terenu se nije mogla osjetiti njegova patnja, a nije se odrekao ni svog osmijeha po kojem je poznat i zbog kojeg ga, uostalom, vole svi ljubitelji nogometa.

Naravno, naslov svjetskog prvaka posvetio je preminulom bratu, a među saigračima je pravi hit postala pjesma o njemu. To je i zaslužio. Veliki N'Golo. 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH