PARIZ

Timoti Vea: Ne igram zbog oca, nego zbog majke

Timoti s roditeljima: Pokazali mu smjer

N. C.

23.7.2018

Veliki klubovi igraju pripremne utakmice pa je tako u prijateljskoj utakmici igranoj u sklopu Šampion kupa Bajern pobijedio Pari Sen Žermen sa 3:1. 

Oba tima su nastupila s novim trenerima, Nikom Kovačem odnosno Tomašom Tuhelom (Thomas Tuchel), dok se na golu Parižana pojavio slavni Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon). Ipak, pažnju je neočekivano ukrao neko četvrti.

Teško breme

Parižani su, naime, poveli golom Timotija Vee (Timothy Weah), 18-godišnjeg sina slavnog Džordža, igrača protiv kojeg je ne manje slavni Bufon upisao svoje prve minute u dugačkoj karijeri!

Očevim stopama Timoti je krenuo s Floride, gdje je igrao za VP junajted, a zatim se vratio u Njujork, u klub čiji je vlasnik njegov ujak. Potom je tri sezone igrao u Razvojnoj akademiji, da bi sa 13 godina dospio u Čelzi. Godinu kasnije priključio se akademiji Pari Sen Žermena.

Prošlog ljeta mladi Vea je potpisao trogodišnji profesionalni ugovor s klubom u kojem je njegov otac igrao devedesetih godina prošlog stoljeća.

Prošle sezone, kada se prva ekipa PSG-a odmarala za utakmicu u Ligi prvaka, Timoti je priključen timu koji je u prvenstvu igrao protiv Troe, te je debitirao za prvi tim 3. marta ove godine.

Mogao je birati između Francuske, Jamajke, Liberije, ali je postao reprezentativac Sjedinjenih Američkih Država, za koje je odigrao tri meča i postigao jedan gol. Neki smatraju da je započela velika karijera.

Međutim, veliko je pitanje kako će Timoti nositi teško breme očekivanja koja se na njegova leđa stavljaju zbog prezimena.

S obzirom na to da su mu konkurenti za mjesto u timu, osim Kavanija, još i Kilijan Mbape (Kylian Mbappe), Nejmar (Neymar) Julijan Draksler (Draxler), veliko je pitanje hoće li i kada mladi Vea od Tuhela dobiti pravu šansu.

Mali savjeti

Iako je sin najboljeg igrača svijeta za 1995. godinu, mladi Vea tvrdi da zasluge za njegovu ljubav prema fudbalu zapravo ima njegova majka Kler (Clar).

- Ona je imala najveći utjecaj na mene. Učila me je osnovama, bila moj prvi trener, gurala me naprijed kad sam počeo igrati. Otac mi je dao samo neke male savjete, pokazao mi smjer. On je hladan tip, samo sjedi, odmara i uživa. Ipak, njegovi savjeti su mi važni, poput onoga da je lakše postići gol ako se cilja preko njega - rekao je Timoti.

Kavanijeva poruka

- Kad sam priključen prvom timu, bio sam šokiran vidjevši s kakvim sam legendama okružen - rekao je Timoti.

Jedna od tih legendi je Edinson Kavani (Cavani), reprezentativac Urugvaja, koji ga je prihvatio kao sina.

- Edinson mi je rekao: „Tim, sve radiš ispravno, ali moraš biti bolji“. Shvatio sam te njegove riječi ozbiljno - rekao je Timoti. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.