NOGOMET

Građani Majamija izlaze na referendum zbog Dejvida Bekama

Avaz.ba

28.7.2018

Dejvid Bekam (David Beckham) u januaru je dobio zeleno svjetlo za osnivanje novog kluba u najjačoj američkoj nogometnoj ligi MLS-u.

Bekam je dobio dopuštenje nakon četiri godine borbe, a klub koji još nema ime igrao bi u Miamiju, a prve utakmice očekuju se 2020. godine.

Međutim, budućnost ovog projekta u najmanju je ruku upitna. Kao najveća prepreka Bekamu i skupini investitora koju je okupio nameće se izgradnja stadiona. Bekham i njegovi partneri predložili su već pet lokacija, ali svaka je zbog različitih razloga naišla na probleme, prenosi NovaTV.

U trenutku dobivanja zelenog svjetla za osnivanje kluba kao lokacija je figurirala četvrt Overtown, ali taj je projekt u međuvremenu (najvjerovatnije) napušten, iako su Bekam i njegovi partneri tamo već kupili zemlju. Pored otpora lokalnog stanovništva, građevinski magnat Horge Mas, jedan od najvećih investitora, htio je atraktivniju i veću lokaciju za novi sportski kompleks.

Bekam i partneri pronašli su je na golfskim terenima Melrese, ali naišli su na žestok otpor. Radi se o javnom zemljištu i jedinim javnim golfskim terenima unutar grada Miamija, na kojima hiljade djece prolazi školu golfa, najčešće besplatno. Peticija protiv izgradnje već ima više od 20.000 potpisnika.

Bekamovi investitori obećali su veliki sportski kompleks koji bi, osim stadiona, sadržavao poslovne prostore, park i nekoliko nogometnih terena otvorenih za javnost. Kompleks bi, prema njihovim najavama, stvorio 11.000 radnih mjesta i – što je izrazito bitno u ovom slučaju – u potpunosti bio financiran privatnim kapitalom.

Građani Miamija već su se jednom opekli s izgradnjom stadiona. Novi dom bejzbolske momčadi Marlinsa otvoren je 2012., a porezne obaveznike koštat će čak 2,5 milijardi dolara jednom kada i zadnja rata kredita dođe na naplatu.

Budući da je Melrese javno zemljište, građani će na referendumu u novembru odlučiti hoće li se tamo graditi novi stadion. Ako Bekamova skupina investitora i dobije zeleno svjetlo, bit će u velikoj stisci s vremenom ako žele zaigrati u MLS-u od 2020. godine i samo jedno je sigurno - ambiciozni Bekamov plan neće se ostvariti bez novih problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.