NOGOMET

Selektor bh. kadeta prebrodio tešku bolest: Ne ponovilo se nikome

Malkočević: Dobiti nove igrače za kvalifikacije

Piše: J. J.

31.7.2018

Okupljanjem u Zenici najuspješniji bh. selektor Sakib Malkočević ulazi u novi fudbalski izazov. Tvorac sjajne kadetske selekcije Bosne i Hercegovine, koja je već predodređena za nastupe na prvenstvima Evrope, isprobat će u naredna četiri dana nove snage.

Malo vremena 

- Ovaj kamp je uglavnom za one igrače koji su vani, da proširimo konkurenciju i pojačamo ekipu koja se tek formira, a kvalifikacije su za dva-tri mjeseca tako da nema mnogo vremena. Ima igrača koje je Zvjezdan Misimović u zapadnoj Evropi predložio i selektirao.

Vjerovatno ćemo dobiti tri-četiri igrača koji nam trebaju. Od ovog kampa očekujem da dobijemo nekoliko igrača za selekciju – kazao je Malkočević.

Prva runda kvalifikacija je u oktobru pred domaćim navijačima, a bh. kadeti su u grupi s Ukrajinom, Islandom i Gibraltarom. Prije toga, našu selekciju očekuju dva testna meča.

- Imat ćemo dvomeč protiv Srbije 11. i 13. septembra u Pazovi. Cilj je proći taj prvi krug, koji nam je, ujedno, i najteži zato što nemamo mnogo vremena.

Do elitnog kruga ostalo bi nam šest mjeseci, što bi bilo lakše za pripreme. Neki igrači bi već igrali za svoje klubove tako da bi izgledali bolje za elitne kvalifikacije.Sve ćemo učiniti da prođemo ovu prvu rundu. Očekujem da dođu svi, da su zdravi, da se dokažu. Ipak je ovo reprezentacija koja zadnje tri godine je najbolja na Balkanu. Iza nas su i Srbija i Hrvatska i Slovenija, da ne govorim Bugarska, Rumunija. Sada svi žele igrati za ovu selekciju.

Do sada smo odigrali pet utakmica, tri na razvojnom turniru i dvije u Albaniji. Tri smo dobili, dvije igrali neriješeno, ali nisam zadovoljan. Mi moramo izgledati puno bolje do kvalifikacija! – istaknuo je Malkočević.

Neizostavno pitanje za selektora bh. kadeta je ono o njegovom zdravlju. Podsjetimo, Malkočević je početkom novembra prošle godine operisan zbog zdravstvenih problema gastroenterološke prirode.

Proces oporavka

Iza njega je bio dug proces oporavka. Porodica, bh. fudbalska javnost, kolege treneri, igrači i sportski radnici, svi su bili uz njega, a na upit kako se danas osjeća, odgovor je bio kratak i jasan:

- To je zaboravljeno! Ne ponovilo se nikome. Dok ti se nešto ne desi, ne možeš ni suditi. Hvala Bogu, sve je dobro i nek' ostane ovako!

Najviše me zanima Sloboda

Malkočević je prije nego što je došao na klupu bh. kadeta bio dugogodišnji trener Slobode. Premijer ligu BiH ima u malom prstu pa je s razlogom jedan od kompetentnijih sagovornika kad je riječ o domaćem prvenstvu.

- Najviše me zanima Sloboda, kako ćemo mi izgledati. Nadam se da se neće ponoviti prošla sezona i ona borba za opstanak. Nadam se da ćemo biti među prvih šest. Nije lako ni ljudima koji vode klub, ni trenerima, ni igračima. No, mi od svake sezone očekujemo nešto bolje. Što se tiče trokružnog sistema, vjerujem da su ljudi koji vode Nogometni savez BiH, pogodili s ovom promjenom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.