NOGOMET

Ronaldo je drugi najskuplji igrač u historiji, ali ni tu neće ostati još dugo

Goal.com

30.7.2018

Kristijano (Cristiano) Ronaldo je stigao u Torino, a danas će odraditi prvi trening.

Iako možda nije ponovno srušio rekord sa svojim transferom iz Real Madrida u Juventus , portugalska senzacija pokazala je kako joj vrijednost raste s godinama.

Ronaldov odlazak u Serie A za 100 miliona eura s još dodatnih 17 miliona u bonusima veći je od odštete koju je Real platio Mančester junajtedu prije devet godina, a ona je iznosila 94 miliona eura.

Tih 'magičnih sto' probijeno je nekoliko puta od njegovog odlaska u Real, a skuplji su bili Geret Bejl (Gareth Bale), Paul Pogba, Osman (Ousmane) Dembele, Kilijan Mbape (Kylian Mbappe), Filip Kutinjo (Philippe Coutinho) te naravno - Nejmar (Neymar).

Ronaldov posljednji transfer međutim vraća ga na mjesto najskupljih nogometaša po zbrojenim odštetama kroz karijeru, a ispred njega nalazi se samo Nejmar, kojemu je transfer od 222 miliona eura u PSG osigurao prvo mjesto.

S obzirom na rast cijena na tržištu jasno je kako bi Ronaldo ubrzo mogao pasti ispod drugog mjesta. Megalomanski transfer Mbapea u PSG stavio je mladog Francuza tik ispod Ronalda, no 19-godišnjak je već smatran mogućom zamjenom za CR-a u Madridu.

U top deset nalaze se i dva Barcelonina igrača, na četvrtom mjestu tu je Kutinjo čiji bi transfer u Kataloniju s dodacima mogao koštati do 160 miliona eura, a Barca je i za Dembelea dala bogatstvo - 105 milijuna koji bi se mogli popeti na vrtoglavih - 145 milijuna eura.

Visoko se našao i Angel Di Maria , koji se jedno vrijeme nalazio i na vrhu liste nakon njegova dva transfera: u United za 74,6 miliona eura te u PSG za 13 miliona manje.

S obzirom na njegove godine, te pogotovo s obzirom na njegovog agenta Mina Raiolu, nije iznenađujuće što se tu našao i Zlatan Ibrahimović, ponajviše zahvaljujući njegovom tada čudesnom transferu iz Intera u Barcelonu za 69,5 miliona davne 2009. koji se ispostavio - ne tako dobrom kupnjom.

Uspeti bi se mogao i Gonzalo Higuain, čiji je transfer pitanje trenutka po mnogima s obzirom na dolazak Ronalda, a vrlo je izvjesno kako bi se Argentinac onda našao na trećem mjestu, odmah ispod onoga ko ga je iz kluba i - istjerao.

Još prije godinu dana na listi su se nalazila imena poput Nikolasa Anjelke (Nicolas Anelka), Huana Verona (Juan Sebastian Veron) te Hernana Krespa (Crespo) , no transferno turbulentnih 365 dana promijenilo je nogometni svijet, a time i ovu listu, koja sad sadrži neka nova imena.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.