SUDIJE

Pjerluiđi Kolina napustio UEFA-u: Odlazak legendarnog ćelavca s pištaljkom

Avaz Sport

3.8.2018

Nekadašnji čuveni italijanski sudija Pjerluiđi Kolina (Pierluigi Collina) napustio je Evropsku fudbalsku asocijaciju (UEFA). 

Kolina je podnio ostavku na mjesto direktora za suđenje i time je završena jedna era. Legendarni ćelavac, poznat po svojoj beskompromisnosti, postavio je mnoge standarde i mnogi će reći da se radilo o najboljem sudiji svih vremena.

Toliko je bio bitan da je u jednom trenutku Svjetska nogometna federacija (FIFA) zbog njega htjela pomjeriti dobnu granicu za odlazak sudija u penziju.

Ipak, kako je bio promotor kompanije "Opel", a koja je imala sponzorski ugovor sa slavnim italijanskim nogometnim klubom Milanom, Kolina je odustao od suđenja kako ne bi bio u sukobu interesa.

Popularnost Koline bila je tolika da se njegov lik nalazio u videoigricama, a rađene su i kreditne kartice s njegovom slikom. Postao je slavan, ali na pozitivan način.

- Nadam se da su razlozi što jedan sudija postaje slavan njegove odluke na terenu. Slavan u pozitivnom smislu. Naravno, ako donosi previše loših odluka, postat će slavan iz suprotnih razloga. Zato nije bitno je li sudija slavan ili ne, nego je li korektan i dobar - govorio je Kolina (58).

Uvijek su ga pitali zašto je baš on najbolji. Očigledno ništa nije prepuštao slučaju.

- Išao sam korak dalje. Prije utakmice bih saznao sve što sam mogao saznati o ekipama i pojedinim igračima - naglasio je, prema mnogima, najbolji sudija svih vremena.

Kako je rekao, nije žalio zbog odluka na terenu, ali mu je bilo krivo zbog nekih loših procjena i da mu je teško bilo sebi priznati da je pogriješio.

Frustracije zbog videotehnologije

Nekoliko dana nakon što je FIFA odobrila testiranje pregledanja snimaka tokom utakmica u sezoni 2017./2018. Kolina je priznao kako bi bio frustriran kada bi morao raditi uz pomoć videotehnologije.

Prema njemu, nije ugodno da posao sudije zavisi od nečega što nema veze s njegovom vještinom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.