NOGOMET

Barnli će zbog krivih stolica morati mijenjati domaćinstva u Evropa ligi

Twitter

Index.hr

4.8.2018

Barnli ovih dana proživljava svoje najponosnije dane.  

Mali klub, koji je prošlu sezonu završio na sjajnom 7. mjestu Premijeršipa, u četvrtak je prošao u 3. pretkolo Evropa lige nakon što je u produžetku izbacio škotski Aberden.

U sljedećoj fazi će igrati protiv Istanbul Bašakšehira, a ako prođe Turke i protivnika u plaj-of rundi, ulaskom u grupu Evropa lige ostvario bi najveći klupski uspjeh od osvajanja naslova engleskog prvaka davne 1960. godine. No u tom slučaju bi Barnli morao od UEFA-e zatražiti da utakmicu 1. kola takmičenja po grupama igra u gostima kako bi u pauzi između dvije premijerligaške utakmice mogao dotjerati svoj stadion. 

Legendarni Terf Mur je Barnlijev dom od 1883. godine, što je najduža veza između jednog kluba i stadiona u historiji najvišeg ranga engleskog nogometa. Stari, pomalo romantični stadion podsjeća na neka zaboravljena nogometna vremena, a jedna tribina na stadionu postoji još od njegove izgradnje.

Naime, iza jednog gola je oko 2.000 drvenih stolica, koje su jedan od zaštitnih znakova stadiona, ali se kose s pravilima UEFA-e za igranje po grupama Evropa lige. U slučaju prolaska, Barnli bi napravio veliki sportski uspjeh, ali bi se morao odreći dijela svoje tradicije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.