NOGOMET

Mančester junajted najsretniji, Liverpul najnesretniji tim Premijer lige prošle sezone

Žoze Murinjo, trener Junajteda, i Jirgen Klop, trener Liverpula ( AFP)

B92

7.8.2018

Mančester junajted je prošle sezone imao najviše sreće, dok je, s druge strane, Liverpul bio najnesretniji tim u Premijer ligi.

"Redsi" su ispustili 12 bodova zbog pogrešno poništenih golova ili pogrešnih odluka za penale i crvene kartone, pokazuje istraživanje koje su proveli ESPN, Intel i Bat univerzitet.

S druge strane, Junajted je dobio šest bodova zahvaljujući "incidentima" koji su išli u njegovu korist. Tako bi Liverpul bio drugi na kraju sezone, a ne "Crveni đavoli". 

U vrhu "sretnika" je šampion Mančester siti, a istraživanje pokazuje i da je Hadersfild trebalo da ispadne iz Premijer lige umjesto Stouka kada se uračunaju sudijske greške.

Također, Brajton bi bio šest pozicija bolje plasiran, na devetom mjestu, i tako bi zaradio dodatnih 11,5 miliona funti da na sličan način nije ostajao bez bodova.  

Suprotno od toga, Lester bi u istom slučaju umjesto na devetom završio na tek 14. mjestu i dobio 9,7 miliona funti manje.

Studija je uključivala sljedeće parametre: golovi koji su trebali biti poništeni; pogrešno nepriznati golovi; pogrešno svirani penali (koji su realizirani); penali koji nisu dusuđeni, a trebalo je; pogrešno dodijeljeni crveni kartoni; nedodijeljeni crveni kartoni koji su zasluženi; golovi postignuti poslije isteka nadoknade vremena; golovi iz odbitaka...  

Primjera radi, "Lisice" su postigle tri gola pošto je istekla nadoknada vremena, više od bilo kog drugog tima, na stadionu Hadersfilda je postignuto pet golova iz odbitaka, dok je Met Riči (Matt Ritchie) iz Njukasla izbjegao dva zaslužena crvena kartona.

Nova sezona Premijer lige počinje u petak.

Tabela sa i bez faktora (ne)sreće ( Screenshot)

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.