LEGENDE

Safet Sušić za "Avaz": Nadigrali smo slavni Terimov Galatasaraj

Sušić i Baljić sa saradnicim

Piše: Avaz Sport

7.8.2018

Akhisarspor naših trenera Safeta Sušića i Elvira Baljića te “bivšeg” reprezentativca Avdije Vršajevića, nakon pobjede nad slavnim Galatasarajem (1:1 - penali 5:4), osvojio je turski Superkup.

Jevgen Seleznjov je u petoj minuti doveo Akhisarspor u vodstvo, a Eren Derdijok (Derdiyok) izjednačio je u 79. minuti. Utakmica je odigrana u Konji.

Piše historiju

Na prvo pitanje u razgovoru za “Dnevni avaz” kako je nadmudrio Fatiha Terima, najboljeg turskog stručnjaka svih vremena, koji ima mnogo bolji igrački kadar od Akhisarspora, Pape odgovara u svom stilu, skromno:

- Početak je sezone, tako da neke ekipe, vjerovatno, i nisu baš najspremnije.

To se ne može konstatirati za Vaš tim...

- Slažem se... Mi smo dosta spremni, što se moglo primijetiti i u produžetku meča. Možda smo i u regularnom toku utakmice mogli doći do pobjede kad smo kod 1:0 pogodili stativu ili kad smo nakon kontranapada imali situaciju jedan na jedan s golmanom...

 Da smo dali taj drugi gol, vjerovatno bismo ih dobili glatko, bez produžetaka...

Koji su Vam trofeji draži - igrački ili trenerski? 

- Ne znam šta da vam kažem. Da smo osvojili Kup Turske, vjerovatno bi mi to bio značajniji trofej. Ovako, ovo je Superkup, jedna utakmica.

Ipak, ulazite u historiju...

- Ostaje zapisano... To je dobro za ovaj klub, grad. Izuzev Konjaspora prošle godine te velikih turskih ekipa, niko više nije osvojio ovaj trofej. Mislim da čak ni Trabzon nije osvojio Superkup Turske.

Za razliku od Galate, koja je imala gromoglasnu podršku u Konji, Vaš klub je bodrilo nekoliko stotina navijača... 

- Vjerujte, i mene je iznenadilo to što ih je došlo i toliko. Daleko je Konja... A što se tiče Galate, oni svugdje imaju armiju navijača.

Jeste li imali priliku gledati debakl Sarajeva protiv Atalante?

Pratili rezultat

- Nisam. Balja i ja smo u klubu imali poslovnu večeru, ali smo non-stop gledali u mobilne telefone i pratili promjene rezultata s Koševa. Malo nam je bilo neshvatljivo, ali šta se može, to je fudbal. 

Vaša generacija bordo tima ravnopravno je igrala s najboljim evropskim ekipama, sjetimo se onih 2:4 ili 3:3 s tada velikim njemačkim HSV-om, a sada Sarajevo bude deklasirano na svom terenu. 

- Kao prvo, bilo mi je neshvatljivo da smo se u prvoj utakmici, u Italiji, sa minus dva vratili na 2:2. A onda izgubimo sa 0:8! Ne bih to nešto komentirao, odnosno prisjedao im na muku. To je naš fudbal. Ali, desi se to nekad. Nije, ipak, tolika razlika između jedne italijanske i naše ekipe...  

Ne bi bilo iznenađenje da je Sarajevo u Italiji izgubilo sa 0:4 ili 0:5, ali je 0:8 na Koševu stvarno previše. Neshvatljivo je, ali kad već u 4. minuti primiš gol protiv takvih ekipa, to je odmah loš znak.

Podrška navijača 

Je li u Akhisaru bilo dočeka i slavlja?

- Još se nismo vratili kući. Što se tiče slavlja i dočeka, ne vjerujem da će ga sada biti. Mi slijećemo u Izmir, koji je 110 kilometara udaljen od Akhisara. Mnogi će igrači ostati u Izmiru s obzirom na to da tu žive, a dao sam im dva dana odmora.

Poslije utakmice od 120 minuta, moramo se dobro odmoriti, jer u nedjelju otvaramo ligašku sezonu protiv Bešiktaša u Istanbulu. Vjerovatno će naši navijači doći na naš trening u srijedu, da nas pozdrave i čestitaju na ovom uspjehu - prenosi Sušić.

VAR tehnologija 

Meč je sudio Džunejt Čakir (Cuneyt Cakir), koji je prvi put u Turskoj koristio VAR tehnologiju. Čakir je, naime, Daniju Nunkeu iz Akhisarspora u 44. minuti pokazao žuti karton, nakon čega je dobio upozorenje preko VAR-a da bi mogao biti u pitanju crveni karton.

Čakir je koristio VAR, ali odluku nije promijenio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.