LIGA PRVAKA

Modrić opet u užem krugu za najboljeg veznjaka Lige prvaka

Luka Modić ( AFP)

Fena

9.8.2018

Najbolji igrač Svjetskog prvenstva u Rusiji i kapiten svjetskih viceprvaka Luka Modrić nalazi se u najužem krugu izbora za najboljeg veznog igrača prošlosezonskog izdanja Lige prvaka, a konkurenti za nagradu koju je već osvojio za sezonu 2016./2017. bit će mu saigrač iz Real Madrida Toni Kros (Toni Kroos) te Belgijac Kevin De Brujne (Kevin De Bruyne) iz Mančester sitija, objavljeno je u četvrtak na službenom portalu Lige prvaka. 

U konkurenciji za najboljeg napadača su nekadašnja Realova, a danas Juventusova zvijezda Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo), kapeten Barcelone Leo Mesi (Leo Messi) i najbolji igrač engleskog Premijeršipa u prošloj sezoni Egipćanin Mohamed Salah. 

Izvjesno je da će dobitnik nagrade za najboljeg obrambenog igrača biti neko iz redova evropskog prvaka, a u konkurenciji su Realov kapiten Serhio Ramos (Sergio Ramos), Francuz Rafael Varan (Raphael Varane) i Brazilac Marčelo (Marcelo).

Real ima svog kandidata i za najboljeg golmana u Kostarikancu Kejloru Navasu (Keyloru Navasu). Konkurenti su mu legenda Juventusa, a danas vratar Paris Sen Žermena Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon) te bivši Romin golman, današnji čuvar Liverpulove mreže Brazilac Alison Beker (Alisson Becker). 

Osim Modrića, od hrvatskih nogometaša je u širem krugu od desetorice nominiranih bili su Dejan Lovren i Ivan Rakitić. Branič evropskog viceprvaka Liverpula je sa 37 bodova završio kao peti u izboru za najboljeg obrambenog igrača, a igrač Barcelone je sa devet bodova osvojio 7. mjesto među najboljim veznjacima.

Žiri su sačinjavala 32 trenera klubova koji su sudjelovali prošle sezone u Ligi prvaka te 55 posebno odabranih novinara, po jedan predstavnik svake od 55 članica Evropskog nogometnog saveza (UEFA). Treneri nisu smjeli davati glasove igračima kluba kojeg su vodili. 

Pobjednici će biti obznanjeni na svečanom ždrijebu za grupe Lige prvaka, koji će biti održan 30. avgusta u Monte Karlu. 

Uz Luku Modrića, prošlogodišnje nagrade su osvojili Kristijano Ronaldo, Serhio Ramos i Đanluiđi Bufon. 

Dan nakon ždrijeba grupa Lige prvaka, bit će održan i ždrijeb grupa Evropske lige na kojem će biti proglašen i najbolji igrač prošlosezonskog izdanja takmičenja u kojem je trofej osvojio Atletiko Madrid. 

Na listi trojice igrača koji su još ostali u konkurenciji su dvojica Atletikovih nogometaša, Urugvajac Dijego Godin (Diego Godin) i Francuz Antoan Grizman (Antoine Griezmann). Treći kandidat je u finalu povrijeđeni i igrač Olimpik Marselja, Francuz Dimitri Pajet (Dimitri Payet). 

Prošle godine je prvi put dodijeljena nagrada za najboljeg igrača Evropske lige, a osvojio ju je Francuz Pol Pogba (Paul Pogba) koji je osvojio pobjednički trofej s Mančester junajtedom. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.