NOGOMET

Neće nam biti lako s Austrijancima

Avaz Sport

11.8.2018

Almedin Hota bio je nekad kapiten visočke Bosne, a potom je igrao za Sarajevo. Karijeru je nastavio u Austriji, gdje je promijenio više klubova, a i danas živi u Klagenfurtu. Posjeduje trenersku licencu i, kako kaže, iskustvo rada kao trener stječe u jednom amaterskom klubu. Ono što se događa u BiH, uvijek je u njegovom fokusu.

- S velikom pažnjom pratim fudbal u Bosni i Hercegovini. Mislim da su promjene u sistemu takmičenja Premijer lige dale rezultate. Bilo je dosta zanimljivih utakmica, posebno u završnici posljednje dvije sezone. Jasno je da nam nedostaju bolji tereni, kvalitetnija infrastruktura da bi se neosporni talent naših mladih igrača ispoljio do kraja - kaže Hota. 

Reprezentacija BiH će u okviru Lige nacija igrati i protiv Austrije. Tim zemlje u kojoj živi, Hota smatra prilično neugodnim.

- Dobro poznajem njihove igrače. Imaju podmlađen tim, koji predvode dvojica vrhunskih igrača Marko Arnautović i David Alaba. Sigurno svima mogu parirati i neće nam biti lako u tim utakmicama. Ipak, mislim da mi imamo selektora koji zna šta hoće. 

Teži drugačijoj igri od onoga što smo u našoj reprezentaciji gledali ranije. On želi da igramo s dosta pasova kako bismo došli do protivničkog gola, a vidjeli smo kroz prijateljske utakmice da imamo i mlađe snage na koje možemo računati. Mi imamo šanse u tim ogledima - smatra Hota.

Austrija je uvijek bila dobra prilika za igrače iz BiH. Ne u onolikom broju kao ranije, ali neki od njih i sada fudbalski hljeb zarađuju u ovoj zemlji.

- Sada nema tako mnogo igrača iz BiH u Austriji. Vrlo dobro igra Smail Prevljak, a nedavno mu se u Salcburgu pridružio i Darko Todorović, koji, isto tako, pokazuje kvalitet. Dobre su reakcije i na njega. Mislim da su oni budućnost reprezentacije. Tu je i određeni broj igrača u omladinskim pogonima, koji tek trebaju potvrditi vrijednost - naglašava Hota.

Inače, Hota se u Klagenfurtu bavi i ugostiteljstvom, a još odigra pokoju utakmicu za veterane. Nedavno je nastupio i za veterane FK Sarajevo.

Očevim stopama

Almedin Hota živi sa suprugom i dva sina. Stariji sin Din počeo je trenirati, a mnogi kažu da se već vidi da ima telant. 

- On će sigurno imati bolje uvjete od nas koji smo kao djeca prošli rat. Kažu da ima talent, ali još je rano govoriti o tome. Još je dijete i igra se fudbala - kaže Hota.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.