ENGLESKA

Polovina klubova iz Premijeršipa može živjeti, a da im više nijedan navijač ne uđe na stadion

AFP

Blic.rs

14.8.2018

Polovina klubova dvadestočlanog Premijeršipa mogla bi igrati na praznim stadionima, a da pritom i dalje posluje s profitom, pokazalo je veliko istraživanje BBC-ja.

Koliko je zarada od prodatih karata postala "nebitna" u odnosu na ostale izvore prihoda, govori i sljedeći podatak: učesnici elitnog engleskog fudbalskog takmičenja su u sezoni 2016./2017. svega petinu profita ostvarivali od ulaznica. Najveće punjenje klupskog budžeta bilo je od toga što je Premijeršip prodao svoja TV prava širom svijeta i, u toj sezoni, zaradio pomalo nevjerovatne 9,3 milijarde eura, koje je samo djelimično zadržao za sopstveni razvoj, a ostalo djelio klubovima u svim nivoima takmičenja.

Te 2016./2017., samo dva kluba od ukupno 20 premijerligaških mogla su se pohvaliti činjenicom da im ne treba nijedan jedini navijač na stadionu, jer su dovoljne prihode ostvarivali na druge načine. Svega godinu kasnije, čak deset učesnika Premijer lige može da kaže: "Toliko zarađujemo, da ne moramo otvarati kapije tribina", pokazalo je istraživanje BBC-ja.

Rob Vilson (Rob Wilson), specijalista za sportske finansije na Šefild Halam Univerzitetu, rekao je da potpisivanje ugovora o globalnom prenošenju premijerligaških mečeva 2012. godine označio trajnu promjenu fudbala kao poslovanja u Engleskoj. 

- Od tada se krenulo sa nabavljanjem ogromnog novca preko televizijskih prava u značajno većoj mjeri nego što je to do tada bio slučaj sa prodajom karata. Struktura prihoda je veoma dobra u ovom trenutku. Kada dobijete čak i više od 150 miliona eura od Premijeršipa samo za početak sezone (kao što to dobiju neki od najvećih klubova, upravo na osnovu TV prava, ali i svoje prethodno ostvarene pozicije u šampionatu), možete da igrate pred praznim stadionima ako treba. Iz perspektive strukture prihoda, klubovi se ne oslanjaju više na prodaju karata - zaključio je Vilson.

Primjera radi, Bornmut ima najmanji kapacitet stadiona u elitnom prvenstvu Engleske sa samo 11.450 mjesta i, logično, želi da sagradi veći stadion. Ali, kako je u pretprošloj sezoni imao prihod od skoro 153,08 miliona eura, od čega je prodajom ulaznica zaradio tek 5,83 miliona eura (što je manje od 4%) pitanje je da li se uopće isplati graditi veći stadion, kada u finansijskom smislu - 95% novca stiže na druge načine, ne prodajom karata.

I, na kraju ovog prikaza BBC-jeve analize, evo spiska deset klubova koji bi (prije oporezivanja za sezonu 2016./2017.) imali prihode čak i u slučaju da ne prodaju nijednu kartu tokom sezone:

VBA 37,07  miliona eura

Barnli 24,07 

Hal 22,08 

Sautempton 21,43

Everton 18,6

Vest Hem 16,68

Totenhem 14,8

Bornmut 10,61

Svonsi 6,61

Kristal Palas 1,36

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.