NOGOMET

Slavni nogometaš samo na još jedan način može izbjeći odlazak u vojsku

Hjungmin Son ( Arhiv)

Tportal.hr

14.8.2018

Hjungmin Son (Heung-Min Son) možda je postigao pogodak za Južnu Koreju u historijskoj pobjedi protiv Njemačke na SP-u u Rusiji, ali time se nije oslobodio od služenja dvogodišnjeg vojnog roka i jedina šansa ostaje mu osvajanje zlata na Azijskim igrama, koje počinju 18. avgusta.

Riječ je o najuglednijem južnokorejskom nogometašu koji odlično igra u dresu Totenhema, a na SP-u u Rusiji postigao je pogotke za svoju reprezentaciju protiv Meksika i Njemačke, pritom ostavivši aktualne prvake svijeta bez prolaska u osminu finala.

Historijska pobjeda protiv Elfa nije pomogla Sonu da izbjegne odsluženje dvogodišnjeg vojnog roka koji prijeti zaustaviti njegovu nogometnu karijeru.

Naime, svaki državljanin Koreje zakonski je obavezan odslužiti dvije godine vojnog roka (oni s dosjeom čak tri), no Son se još nada da bi mogao izbjeći taj scenarij, jer za izuzetna sportska postignuća u Južnoj Koreji postoji nagradno oslobođenje od odlaska u vojsku. 

Međutim, pobijediti Njemačku na SP-u nije bilo dovoljno i za 26-godišnjaka ostaje još samo jedna nada. Na Azijskim igrama od 18. avgusta do 2. septembra u Džakarti morat će sa svojim saigračima osvojiti zlatnu medalju, inače ga čeka prekid karijere od dvije godine te zarada u vojsci od 240 eura mjesečno, umjesto 95 hiljada eura sedmično koliko trenutno dobiva u Londonu. To se zove pritisak uoči istrčavanja na teren. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.