ZVIJEZDE

Legendarni Baljić za "Avaz": Žao mi je što nisam zadržao vezu s Realom iz Madrida

Baljić sa Realom 2000. godine osvojio i Ligu prvaka

Piše: G. ŠUMAR

18.8.2018

Trener turskog Akhisara Elvir Baljić je jedna od rijetkih velikih fudbalskih zvijezda iz igračkih dana, posebno u Turskoj, koja na početku trenerske karijere prihvata da bude asistent šefu stručnog štaba. Naime, od 2010. godine, kada je asistirao Safetu Sušiću na klupi našeg državnog tima na putu do Svjetskog prvenstva u Brazilu, s kraćim prekidima, i dalje je saradnik legendarnog Papeta.

 Šef struke 

- Meni je uvijek cilj da budem prvi trener, ali... - u razgovoru za „Dnevni avaz“ konstatira Baljić i dodaje:

- Međutim, moram naglasiti i to da mi je drago što sam svoj trenerski put počeo uz jednu takvu veličinu kao što je Pape u svakom pogledu. Skoro pet godina smo radili zajedno u našoj reprezentaciji, a onda sam ja bio malo sam u Karabuku – jednu polusezonu... Onda je uslijedila kratka pauza, nakon koje sam ponovo mislio nastaviti sam, ali su stigli novi pozivi od Papeta, prvo u Alanju, a sada i u Akhisar. Ipak, bolje je raditi i kao trener pomoćnik nego sjediti bez posla i unedogled čekati angažman za prvog trenera. Pogotovo to se odnosi na posao s Papetom. Ali ponavljam, meni je cilj da budem šef struke. 

Baljić ističe da nije lako naći posao kao šef stručnog štaba.

- U Turskoj ima puno trenera, posebno domaćih, koji su trenutno bez posla. Sad vam mogu nabrojati imena njih 50 koji čekaju da neko kiksa, kako bi našli svoje mjesto pod suncem. Prema tome, bez obzira na igračku karijeru, nije lako naći posao, jer su tu bitne i neke druge stvari. Vidjet ćemo šta donosi naredni period. Naprimjer, sad je i moj bivši saigrač iz Reala Guti (Jose Maria Gutierrez Hernandez) došao za trenera asistenta Bešiktaša. Bio je u jednom Realu, ali sada je pomoćnik Bešiktašu. A bilo je priča da bi mogao preuzeti slavni „Kraljevski klub“.

Na pitanje je li zadržao svoje veze s Realom iz Madrida, s obzirom na to da je kao igrač s tom slavnom ekipom stigao i do krova Evrope, Baljić odgovara:

- Nisam, nažalost. Naprimjer, kada se sretnem s bivšim saigračima iz Reala, uvijek to prati srdačan razgovor, evociranje uspomena, ali ipak nije to to. Žao mi je zbog toga što sam prekinuo te veze. Trebao sam se drugačije postaviti od početka, da održavam te kontakte. To bi bio veliki plus za mene, ali... U nedjelju mi je Guti prišao prije utakmice i baš srdačno smo se ispričali. A ja sam, vjerujte mi, bio i zaboravio da je on došao u Bešiktaš... Isto se dogodi i kad se vidim sa Jerom (Fernando Ruiz Hierro). Ne čujemo se redovno, ali mi je baš drago što me nisu zaboravili poslije puno godine.

 Vječiti derbi

Na takvim poznanstvima se gradi trenerska karijera. 

- Slažem se, baš šteta što češće nismo na vezi, velika. U ekipi sam bio i s jednim Zidanom (Zinedine Zidane). Trebao sam i s njim ostati u kontaktu pa kad imam slobodnog vremena, malo otići do Madrida, ali to je bila moja greška.

I za kraj Baljić se osvrnuo na 116. vječiti derbi.

- Žao mi je što nisam imao priliku da gledam duel na Grbavici. Naravno, pratio sam rezultat preko Interneta. Mislim da je „nula“ zadovoljila obje strane. Većinom se takve utakmice završavaju remijem – za kraj kaže trener Akhisara.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.