NOGOMET

Nijemci se sa zakašnjenjem izvinili Ozilu: Pogriješili smo

AFP

Index.hr

19.8.2018

Mesut Ozil (Mesut Özil) u Londonu je tokom maja u okviru humanitarnog događaja izazvao skandal jer se susreo i fotografirao s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recepom Tayyipom Erdoganom).

S obzirom na osude njemačke javnosti, krajem jula povukao se iz nacionalne reprezentacije jer, kako je obrazložio, "osjeća rasizam i nepoštovanje". 

"Postoje li kriteriji da se postane pravi Nijemac?" 

Prijevremenu reprezentativnu mirovinu najavio je opširnim pismom.  

Imam dva srca, jedno u Njemačkoj, drugo u Turskoj. Neću više igrati za Njemačku dok imam osjećaj rasizma i nepoštovanja. Nekada sam za tu reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj. Ne poštuju se moji turski korijeni. Rasizam nikada ne bi trebao biti prihvaćen. Nijemac sam kad pobijedimo, a imigrant kad izgubimo. Postoje li kriteriji da se postane pravi Nijemac? Zašto sam ja Nijemac-Turčin, a moji prijatelji Lukas Podolski i Miroslav Klose nisu Nijemci-Poljaci? Jer sam iz Turske? Jer sam musliman? - napisao je Ozil. 

Direktno je za rasizam prozvao i predsjednika Njemačkog nogometnog saveza Rajnharda Grindela (Reinharda Grindela). 

Dosta mi je preuzimati ulogu žrtvenog jarca za Grindelovu nesposobnost - poručio je Ozil.

U Njemačkoj se razvila burna rasprava oko integracije stranaca u njemačko društvo. Oštro odbacivši optužbe za rasizam, reagirao je i Njemački nogometni savez.

Odlučno odbacujemo sve optužbe za rasizam koje su, uzmemo li u obzir rad naših predstavnika i klubova na terenu, potpuno neutemeljene - saopćila je njemačka krovna nogometna organizacija prije nekoliko sedmica. 

Izvinjenje čelnog čovjeka njemačkog nogometa

Međutim, predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Rajnhard Grindel posuo se pepelom. Priznao je krivicu i Mesutu Ozilu uputio je zakašnjelo izvinjenje. 

Trebao sam zauzeti jasan stav glede rasističkih napada. Trebao sam pokušati zaštititi Mesuta Ozila. Trebao sam istupiti u javnost kako bih svima dao do znanja da rasističkom ponašanje Njemački nogometni savez neće trpjeti. Žao mi je što se Mesut Ozil osjeća sam u ovoj borbi i što Savez nije stao iza njega-  rekao je i opovrgnuo medijske natpise o podcjenjivanju Ozilovih igračkih kvaliteta. 

- Važno mi je svima do znanja dati da ni s kime nisam pričao o njegovim nastupima na Svjetskom prvenstvu. Nigam ga kritizirao kao što se pisalo. Pobjeđujemo i gubimo kao momčad. Označiti jednog igrača kao krivca za ispadanje sa Svjetskog prvenstva je suludo. - kazao je Grindel.

Njemački mediji i dalje povlačenje Mesut Ozila opisuju kao veliki udarac za integraciju u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.