NOGOMET

Nikad neću zaboraviti meč s Barcelonom

D.J.

21.8.2018

Darko Ljubojević, rođeni Banjalučanin, napravio je prve fudbalske korake u Omladinskoj školi Borca, a onda je kao 19-godišnjak potpisao za ekipu Budućnosti iz Valjeva. Uslijedili su angažmani u Crvenoj zvezdi, španskim ekipama Deportivo Ourense i Kadizu, mađarskom Zalagersegiju, grčkom Panseraikosu i povratak u Banju Luku, gdje je svoju 18 godinu dugu karijeru završio i kopačke o klin okačio nakon što je igrao u dresu Laktaša i Borca.

 Dobri igrači

- Uvijek je bilo dobrih fudbalera na teritoriji bivše države pa tako i u Banjoj Lluci. Borac je, naravno, uvijek bio nosilac te fudbalske priče u gradu, dugogodišnji prvoligaš u tadašnjoj Jugoslaviji, osvajač Kupa i učesnik nekih evropskih takmičenja. U tom vremenu i periodu se radilo dosta dobro s talentiranom djecom, kao i posvuda – kaže Ljubojević na početku razgovora za “Dnevni avaz”.

Od 13 godina provedenih u inozemnim klubovima, najradije se prisjeća vremena kad je nastupao za ekipe u Španiji.

- Bilo mi je lijepo u svim tim zemljama. Imao sam sreću da igram u Crvenoj zvezdi, koja je u tom periodu bila jedan od najboljih klubova u Evropi. Lijepo je bilo i u Grčkoj i Mađarskoj, gdje sam osvojio titulu prvaka, ali ako baš moram izdvojiti, od svih tih zemalja “najfudbalskija” je svakako Španija. To je zemlja gdje se mi, s Balkana, veoma dobro osjećamo i brzo se prilagođavamo, mentalitet ljudi i način shvatanja ovog sporta je sličan našem – ističe Ljubojević.

Naš sagovornik posebno se sjeća jednog susreta.

Sjajna atmosfera

- Od svih se posebno izdvaja ona iz 1996. godine, kad sam u dresu Zvezde igrao protiv slavne Barcelone u tadašnjem Kupu pobjednika kupova. Nasuprot mene su bili Ronaldo, Pep Gvardiola, Luis Enrike, Đovani, Hristo Stoičkov, jedna izuzetno jaka generacija, koja je te godine i osvojila ovo takmičenje.

Prvu utakmicu smo izgubili sa 1:3 u gostima, a u revanšu je vladala nevjerovatna atmosfera na beogradskoj “Marakani”. Poveli smo sa 1:0 i imali Barcu na konopcima, ali se utakmica završila sa 1:1. Tu atmosferu i dešavanja na terenu nikad neću zaboraviti – prisjeća se Ljubojević, koji je danas uposlenik Nogometnog saveza BiH, u kojem vodi UEFA-in projekt za elitne omladince, dok u A-reprezentaciji obavlja funkciju sekretara.

 Talentirana djeca

- Mi u Bosni i Hercegovini imamo kvalitetnu i talentiranu djecu. Ostvarujemo uspjeh u kadetskoj selekciji, koja je bila učesnik tri posljednja Evropska prvenstva, što nije slučajno. Juniorima je teže izboriti završnicu, jer je kvalifikacioni sistem zahtjevniji, ali i tu smo bili već dva puta na pragu odlaska, samo nas je jedan gol dijelio od završnice. Postoji trend rasta kvaliteta i vjerujem da ovaj sport ima svijetlu budućnost u našoj državi – govori Ljubojević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.