NOGOMET

Španski fudbaleri prijete štrajkom

Avaz Sport

24.8.2018

Španska fudbalska liga donijela je odluku koja je odmah naišla na negodovanje svih. Odlučeno je da se jedna utakmica u sezoni i to najvjerovatnije el klasiko igra u SAD radi popularizacije ovog sporta na tim prostorima.

Brza reakcija 

Možda ni sami čelnici lige nisu očekivali da će uslijediti tako brza i oštra reakcija igrača. Kapiteni svih klubova u Primeri održali su sastanak sa sindikatom lige i poručili da je donesena odluka bez znanja i mišljenja igrača, te su najavili da će stupiti u generalni štrajk ako ova odluka o igranju utakmice ne bude ukinuta.

- Ljudi moraju shvatiti šta se desilo. Liga je donijela odluku, a da nikoga ne konsultira o tome. I to kakvu odluku? Da baš mi 15 narednih godina podižemo popularnost fudbala u SAD. Sam način donošenja odluke pokazuje nedostatak elementarnog poštovanja. I ne radi se ovdje samo o tome da je u pitanju nekakvo daleko putovanje - rekao je predsjednik Sindikata španskih fudbalera David Aganzo poslije sastanka s kapitenima svih članova Primere.

Domaća utakmica

Kako je naglasio Aganzo, ovakva odluka utječe i na regularnost takmičenja s obzirom na to da će jedan klub imati manjka jednu domaću utakmicu.

- Radi se o tome da nema nikakvog smisla igrati u SAD, jer time jedan naš klub ima domaću utakmicu manje u prvenstvu. Što bi se neko toga odrekao, a da se ništa nije ni pitao? S druge strane, odakle jednoj osobi pravo da postigne 15-godišnji sporazum, koji utječe na toliko ljudi, a da nikoga ne konsultira? Dosta nam je toga da nas niko od odgovornih u La Ligi ne cijeni. Mi ćemo dati sve od sebe da se odluka promijeni pa, ako treba, na kraju i da štrajkujemo - naglasio je Aganzo.

Događaj sezone

El klasiko je u Španiji više od fudbala. Radi se o najvažnijem sportskom događaju i s tog aspekta posebno je nejasna odluka čelnika lige. Istina, to je i najgledaniji derbi na svijetu. Procjenjuje se da ga prate stotine miliona gledalaca širom svijeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.