ASOVI

Edin Višća za "Avaz": O transferu ne mogu pričati, moje je da govorim na terenu

Zbog interesiranja slavnog Fenerbahčea top-tema turskih, ali i medija u regionu

G. Š.

25.8.2018

Naš reprezentativac iz istanbulskog Bašakšehira Edin Višća (28) posljednjih je dana zbog interesiranja slavnog Fenerbahčea top-tema turskih, ali i medija u regionu. 

U ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" Višća je naglasio da je svjestan da se njegovo ime dovodi u vezu s mogućim transferom u redove gradskog rivala, no da se o toj temi ne može javno izjašnjavati.

Novi izazovi

- Ne smijem davati izjave o tome, ni za turske, ni za naše medije, jer ovdašnji novinari odmah sve prenesu. Iz kluba su mi to zabranili - kaže Višća, koji je poznat po tome da ne voli, kako kaže, eksponiranje u medijima.

- Moje je da igram i da sve što znam pokažem na terenu... - ističe uvijek skromni brzonogi napadač.

Iza Edina je najbolja sezona u Bašakšehiru, u kojem je još od 2011. godine. Imao je 14 golova i 17 asistencija u 43 utakmice u svim takmičenjima. Stoga je i privukao pažnju Fenera, koji je, navodno, spreman izdvojiti četiri miliona eura za njegov transfer...

Na pitanje je li zadovoljan trenutnom formom, s obzirom na to da Višću i ostale "Zmajeve" uskoro očekuju nove reprezentativne obaveze, Edin odgovara:

- Jesam. Spreman sam za novu sezonu, nove izazove...

U prva dva kola Super lige Turske Bašakšehir ima polovičan uspjeh, pobjedu i poraz. U prvom kolu je kod kuće savladao Trabzonspor sa 2:0, a u drugom je poražen na gostovanju kod Kasimpaše sa 1:2).

Višća je u te obje utakmice bio starter te odigrao po 90 minuta, dok je drugi naš reprezentativac iz Bašakšehira Rijad Bajić u prvoj odigrao 77 minuta, a u drugoj 18 (ušao s klupe).

- U Turskoj nam je ponovo cilj borba za titulu, a državnom timu plasman na Evropsko prvenstvo - naglašava Višća.

Smatra da su "Zmajevi" u prethodnom periodu odigrali dobro kontrolne utakmice. Očekuje da će takmičarske donijeti još bolje izdanje našeg tima...

- Mislim da smo dobro odigrali prethodne prijateljske utakmice. Naravno, možemo mi i bolje. Vjerujem da ćemo odmah na startu Lige nacija, u Belfastu protiv Sjeverne Irske (8. septembar, op. a.), odigrati onako kako to želi selektor Robert Prosinečki.

A to je kolektivno, odgovorno, disciplinirano, da u svakom trenutku znamo šta radimo na terenu - ističe bivši igrač banovićke Budućnosti i sarajevskog Željezničara.

Napredak u igri

Jedan od glavnih aduta našeg državnog tima (36 nastupa i osam golova u dresu seniorske reprezentacije BiH), uz Edina Džeku i Miralema Pjanića, dodaje i da selektor od naših reprezentativaca traži da „igraju fudbal".

- To jeste da razliku na terenu pravimo kroz pas igru i puno trčanja, kretanja... Mislim da se to moglo primijetiti već na spomenutim prijateljskim utakmicama, a ja vjerujem da će svaka naredna utakmica biti puno bolja - rekao je Višća.

Prepreka finansijski fer-plej 

Kako saznaje "Dnevni avaz", Fenerbahče će teško realizirati transfer Višće zbog problema s finansijskim fer-plejom.

Podsjetimo, slavni turski klub je prije dvije godine morao platiti kaznu od 7,5 miliona eura zbog kršenja finansijskog fer-pleja, koji je uvela Evropska nogometna federacija (UEFA), uz dodatnu sankciju da u evropskim kupovima može registrirati samo 22 fudbalera umjesto uobičajenih 25.

Također, Fener može angažirati novog igrača samo ako prethodno proda jednog iz postojećeg igračkog kadra. Upravo zbog toga ovoga ljeta je propao i transfer našeg reprezentativnog golmana Ibrahima Šehića u Fener.

 Pobjednička atmosfera

Višću smo pitali i za mišljenje o slučaju "Begović", odnosno odluci selektora Roberta Prosinečkog da sa spiska pozvanih igrača za predstojeće reprezentativne mečevi izostavi do sada standardnog čuvara mreže Asmira Begovića.

- Nemam komentar. Idemo napraviti atmosferu da pobijedimo dvije septembarske utakmice - kratko i jasno je kazao Višća.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.