BUNDESLIGA

Čudesna priča Hendrika Vejdanta

Ludo! Kao u bajci! Zbog ovoga je fudbal tako poseban. Do prije koju godinu se igrao po amaterskim terenima, kaže Helt

Vejdant: Životni preokret za 77 sekundi

Avaz Sport

28.8.2018

Fudbal je mnogo puta do sada iznjedrio neočekivane junake, one koji su kroz blato, neimaštinu, teške životne izazove postigli uspjeh o kojem, možda, nisu ni sanjali.  

Takva je životna priča i Hendrika Vejdanta (Weydant), nepoznatog u evropskim fudbalskim krugovima, anonimusa čije ime sada stoji uz zvijezde poput Roberta Levandovskog (Lewandowski), Tomasa Milera (Thomas Muller), Vedada Ibiševića....

Vrijedan radnik

Svi su oni proteklog vikenda bili strijelci u prvom kolu Bundeslige. Mnogo je sličnih životnih priča širom svijeta, ali samo rijetkima uspije da dođu do kraja, da uspiju. A to je postigao 23-godišnji Vejdant, napadač Hanovera.

Prije samo četiri godine, igrao je u amaterskoj ligi Donje Saksonije u sedmom rangu takmičenja. Klub se zove TSV Gros Muncel. Prije samo nekoliko dana igrao je u četvrtoj ligi Njemačke. A onda mu se sve okrenulo.

Nekako su ga uočili skauti Hanovera, možda i zbog visine od 195 centimetara. Rukovodstvo fudbalskog kluba Germanija Egestorf/Langreder nije pravilo problem, dali su ga Hanoveru, čija je zamisao bila da Vejdant samo pojača konkurenciju u rezervnom timu.

No, trener prvog tima Andre Brajtenrajter (Breitenreiter) imao je drugačiju ideju. Na treningu drugog tima primijetio je koliko Vejdant može da bude koristan pa ga je priključio prvotimcima. No, mnogi su mislili da je to privremeno.

I onda mu se igrač odužio u Kupu Njemačke protiv Karlsruea sa dva gola, a protiv Verdera na startu Bundeslige još jednim.

- Samo sam želio vidjeti može li mi pokazati kakav je strijelac. A on je vrijedan radnik i uopće nije slučajno što je ovdje - rekao je Hanoverov trener.

Ushićen je i sportski direktor Hanovera Horst Helt.

Profesionalni ugovor

- Ludo! Kao u bajci! Zbog ovoga je fudbal tako poseban. Do prije koju godinu se igrao po amaterskim terenima, a sad drugi ili treći kontakt s loptom i tako hladnokrvna realizacija – rekao je oduševljeni direktor.

A, kako i neće. Vejdant je na teren ušao samo 77 sekundi ranije. Nije da nije bio nervozan…

- Kako je bio nervozan... Treba da vidite kakav je nered napravio dok se presvlačio – prisjetio se Helt, koji je obećao:

- Sad ide profesionalni ugovor.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.