NOGOMET

Čeferin: VAR me nije uvjerio, još dosta toga je nejasno

Nije impresioniran napretkom koji je upotreba VAR donijela na SP

Alesandar Čeferin. Arhiv

Avaz Sport

28.8.2018

Videotehnologija (VAR) je najnoviji izum koji za cilj ima da pomogne sudijama širom Evrope u svrhu lakšeg i kvalitetnijeg suđenja u nogometu. 

VAR je prvi put korišten i na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je u većini slučajeva sve bilo uredu, ali neke situacije i dalje su ostale pod upitnikom. 

S time se složio i prvi čovjek krovne evropske nogometne kuće Aleksander Čeferin.

VAR me još nije uvjerio. Prema mom mišljenju, puno je tu nejasnosti. No, znam da nema više povratka. Ne znamo, mora li sudac pogledati snimak ili ne? Ko odlučuje? Onaj koji je gore? Ili onaj koji je na terenu? Ljudi koji gledaju ne razumiju šta se događa -  krenuo je Čeferin pa nastavio:

- Ne razumiju ni sportski komentatori. Šta gledaju suci? Šta ako linijski sudac digne zastavicu za ofsajd, glavni zaustavi igru i onda snimak pokaže da nije bilo ofsajda - pita se Čeferin. 

VAR se sada ne može zaustaviti. 

 - Dosta je nejasno, ali znamo da ćemo ga morati uvesti prije ili kasnije. Šef sudaca UEFA-e je već bio u Italiji zadužen za VAR. Rekao sam mu da ćemo ga lansirati kada budemo spremni. Moramo odabrati još nekog ko će nam prodati tehnologiju, a moramo odabrati i suce. Igramo po cijeloj Evropi, suce, također, imamo iz cijele Evrope. Nije podjednako kao na jednom turniru, gdje su svi arbitri okupljeni na jednom mjestu - kazao je Čeferin. 

Slovenac je imao zamjerki i na lošu upotrebu VAR-a na SP-u u Rusiji.


Na Svjetskom prvenstvu ste vidjeli da linijski suci nisu radili ništa, samo su čekali. Jedan sudac mi je rekao: “Kad je bila sporna situacija, ja sam samo napravio ovo” i pokazao mi kao da sluša uputstva u slušalici, “i ništa se nije čulo”, Pa, molim vas pogledajte primjer Srbije koja nije dobila čisti jedanaesterac na utakmici sa Švicarskom. Hrvati su za manje očigledan faul dobili penal. Trebaju postojati nekakva pravila upotrebe - zaključio je Čeferin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.