PROTIVLJENJE

Platini: VAR tehnologija ubija nogomet i nije donijela više pravde u ovaj sport

Sudijama odgovara jer smanjuje njihovu odgovornost

AFP

Fena

29.8.2018

Bivši predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Mišel Platini (Michel Platini) smatra da je tehnologija VAR "ubila" nogomet i nije donijela više pravde u ovaj sport.  

VAR je najnovija inovacija u nogometu korištena na Svjetskom prvenstvu i italijanskoj Seriji A, ali Platini vjeruje da koristi samo za zaštitu nogometnih čelnika, prenosi "Football Italia".  

- VAR nije donio pravdu u nogomet. Poznajem FIFA-u, njihov posao je da pronađu sisteme koji im odgovaraju. U finalu SP-a između Francuske i Hrvatske, VAR je pozvao sudiju, koji je zatim dosudio penal za Francusku. Hrvati smatraju da ruka nije bila namjerna, Francuzi misle da jeste - rekao je Platini.

Dodao je da će u budućnosti možda kapiteni ekipa i golmani nositi slušalice i na taj način komunicirati s trenerima na klupi koji će im davati instrukcije. 

- Na taj način ćemo ubiti nogomet, a to se vjerovatno već dogodilo u biciklizmu i Formuli 1. Već smo ubili sudije. Sudijama VAR odgovara jer smanjuje njihovu odgovornost, a oni su uvijek na strani onih koji ih hrane - zaključio je Francuz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.