AUSTRALIJA

Bolt se brzo umara i ne zna s loptom

Evidentno je da mu nedostaje fudbalskih treninga

Bolt: Zaigrat će za Marinerse

N. C.

29.8.2018

Jusein Bolt (Usain), atletska zvijezda s Jamajke, priznao je da mu teško pada tempo profesionalnog fudbala, ali i dalje naporno radi kako bi dostigao nivo fizičke spreme potreban za nastupe.  

Prati tempo

Osmostruki olimpijski pobjednik trebao bi ove sedmice dobiti priliku da zaigra za Central koust mariners, klub iz Australije, čime bi konačno ispunio san da postane fudbaler.

Otkad je došao u ovaj klub prošle sedmice, Bolt se namučio prateći tempo saigrača na treninzima nedaleko od Sidneja.

Poslije zagrijavanja i laganog trčanja, došao je na red rad s loptom. Dodavanje i primanje pasova Boltu idu solidno, ali je kretanje s loptom problematično za 32-godišnjeg atletičara u mirovini. Evidentno je da mu nedostaje fudbalskih treninga, jer se brzo umara i traži više odmora od ostalih igrača.

Bolt kaže da mu problem predstavlja stop–start način rada u fudbalu, jer je navikao na brze sprintove na atletskoj stazi.

- Za mene je najveći izazov da se zaustavim pa da ponovo krenem, jer nisam navikao smanjivati brzinu, stajati, pa zatim ponovo trčati. Sve je u treningu i usvajanju sistema rada. Imam vremena da sve naučim i nastavit ću s radom. Što više budem imao kontakta s loptom, bit ću sve bolji - kaže Bolt.

Pripremni meč

Marinersi se nadaju da će im Bolt biti pojačanje za A-ligu, koja počinje u oktobru. Klub mu je omogućio da ostane koliko želi i da pokuša zaraditi profesionalni ugovor.

U petak igraju pripremni meč protiv amaterskog tima, na kojem bi Bolt trebao upisati svoj prvi nastup.

- Dobit će nekoliko minuta. Ono što tražimo od njega, on nikada ranije nije radio - rekao je trener Majk Malvi (Mike Mulvey).



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.