ASOVI

Irce možemo lagano dobiti i u Belfastu

Ako im budemo znali spustiti loptu na zemlju, oni su gotovi, kaže nekadašnji igrač Željezničara

Goran ŠUMAR

30.8.2018

Nekadašnji as kluba s Grbavice Mirsad Baljić (56), koji nakon uspješne igračke karijere živi i radi u Švicarskoj, danas je poslom daleko od fudbala.

Druga strana

- Radim u jednoj agenciji za rad u Kran Montani. Taj me je posao odvukao na drugu stranu, kao da nikad nisam igrao lopte - kaže u razgovoru za “Dnevni avaz” Mirsad Baljić.

Ipak, ne može se pobjeći do fudbala, a nezaobilazna tema je reprezentacija BiH koju očekuju utakmice Lige nacija.

- Irci su dobra ekipa i dosta trče, ali mi se čini da su u posljednje vrijeme izgubili onu njihovu poznatu agresivnost. Mislim da ih možemo lagano dobiti i u Belfastu. Ako im budemo znali spustiti loptu na zemlju, oni su gotovi. Imaju nekoliko jakih duel-igrača, koji idu naprijed bez razmišljanja. Tu treba napraviti razliku s loptom na zemlji, savjetuje Baljić.

Kako kaže, jedino čega se plaši je naša fizička sprema, jer po njemu je u današnjem fudbalu 80 posto stvari zasnovano na fizičkoj spremi, ali vjeruje da će Robert Prosinečki sve dobro posložiti.

Cijela ekipa

Igrao je Baljić protiv Irske, za Jugoslaviju. U susretu iz 1988. godine bilo je 3:0 za selekciju bivše države.

- Malo se sjećam tih mojih igračkih dana – kroz smijeh kaže Baljić i dodaje:

- Mislim da sam dobro odigrao tu utakmicu, kao cijela ekipa. Ušli smo muški u svaki duel i jednostavno smo dominirali, prisjeća se popularni Žvaka, kako su ga zvali u igračkim danima.

29 utakmica odigrao je Baljić za reprezentaciju Jugoslavije.


Željo je pokret 

Baljić ističe da mu je drago što se na klupu Željezničara vratio Milomir Odović.

- Možda Odi, kao i cijelom bh. fudbalu, nedostaje malo čvrstine. Mi smo prije bili bezobrazni - pozitivno, htjeli smo ući i u kost. Jalijaški, a danas toga više nema. A što se tiče Želje, to je moja ljubav, najveća na svijetu. To nije klub, to je pokret, naglasio je Baljić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.