NOGOMET

UEFA vraća legendarni Kup kupova?

Evropska liga bi se smanjila sa 48 na 32 kluba

Index.hr

31.8.2018

Nakon što je UEFA jučer u Monte Karlu potvrdila da "razmatra opcije" kad je riječ o evropskim klupskim takmičenjima, njemački list "Bild" objavio je da krovna evropska federacija namjerava od 2021. godine uvesti treće takmičenje uz Ligu prvaka i Evropa ligu.

UEFA, koja se guši u novcu od klupskih takmičenja, rado bi uvela još jedno. Prema pisanju "L'Equipea", u tom slučaju bi se Evropska liga smanjila s 48 na 32 kluba te bi tako pojačala atraktivnost novog takmičenja. Uvede li se, ono bi, najvjerovatnije, imalo čak 64 učesnika, iako bi u tom slučaju atraktivnost takmičenja zaista bila vrlo upitna.

Podsjetimo, UEFA je imala tri klupska takmičenja do 1999. godine, kad je ukinut legendarni Kup kupova u kojemu su do naslova dolazile ekipe poput Magdeburga, Dinama iz Tbilisija, Mechelena i Slovana iz Bratislave. Najuspješniji klub tog takmičenja bila je Barcelona s četiri titule, dok su Anderleht, Milan, Čelzi i kijevski Dinamo dvaput osvajali naslov.

U to takmičenje ulazili su svi pobjednici nacionalnih kupova u Evropi. Posljednji prvak Kupa kupova bio je Lacio, koji je 1999. godine u finalu u Birmingemu s 2:1 bio bolji od Majorke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.