MANČESTER SITI

Murinjo prihvatio jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog utaje poreza u Španiji

Prema španskom zakonu, kazne manje od dvije godine koje su dosuđene za prvi prekršaj mogu biti odslužene uvjetno

AFP

Agencije

5.9.2018

Trener Mančester junajteda Hoze Murinjo (Jose Mourinho) je prihvatio jednogodišnju kaznu zatvora koja mu je dosuđena zbog izbjegavanja plaćanja poreza u Španiji, piše u utorak "El Mundo", dodajući kako je malo vjerovatno da će Portugalac ići na izdržavanje kazne.

Naime, prema španskom zakonu, kazne manje od dvije godine koje su dosuđene za prvi prekršaj mogu biti odslužene uvjetno.

Španski tužioci su prošle godine digli optužnicu protiv Murinja tereteći ga za poreznu pronevjeru iz vremena kada je bio trener Real Madrida. Murinjo je otišao iz Real Madrida 2013. da bi preuzeo Čelzi, nakon kojeg je sjeo na klupu Mančester junajteda 2016.

Prema optužnici, Murinjo je španskim poreznim vlastima dužan 3,3 miliona eura. Tužioci su ga teretili da nije prijavio prihode od prodaje prava na korištenje svog imena u poreznim prijavama za 2011. i 2012. godinu, "a s ciljem ostvarenja ilegalne zarade".

Murinjo se tako priključio nizu nogometaša koji su u Španiji osuđeni zbog utaje poreza. Zvijezda Barcelone Lionel Mesi (Messi) osuđen je na 21 mjesec zatvora, a bivša zvijezda Real Madrida, a sada igrač Juventusa Kristijano Ronaldo (Cristiano) na dvije godine i na kaznu od 18,8 miliona eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.