NOGOMET Sutra počinje novo UEFA-ino takmičenje

Pogledajte kompletan raspored grupne faze Lige nacija

Reprezentacija BiH smještena u trećoj grupi B lige, zajedno sa Sjevernom Irskom i Austrijom

Avaz Sport
05.09.2018 16:20

Ilustracija

Foto: NSBiH

Od ove takmičarske sezone bit će odigrano premijerno izdanje Lige nacija koje organizira krovna kuća evropskog nogometa (UEFA).

U Ligi nacija igrat će svih 55 zemalja članica UEFA-e koje su podijeljene u četiri lige: A, B, C i D, prema UEFA-inom koeficijentu reprezentacija po završetku grupne faze kvalifikacija za SP u Rusiji, odnosno na datum 11. oktobar 2017. godine.

Svaka liga ima po četiri grupe (1,2,3,4). 

A i B ligu čini 12 reprezentacija (četiri grupe po tri), C ligu čini 15 (tri grupe po četiri i jedna grupa po tri), a D liga ima 16 reprezentacija (četiri grupe po četiri).

Pobjednici grupa iz A lige kvalificirat će se za finalni turnir koji će se igrati u junu 2019. godine, (polufinale, utakmica za treće mjesto i finale) nakon čega će se dobiti pobjednik Lige nacija. 

Pobjednici grupa u B, C i D ligi plasirat će se u viši rang takmičenja, a ispadaju posljednjeplasirane reprezentacije iz grupa A, B i C lige, odnosno idu u niži rang takmičenja. 

Svi pobjednici grupa 1, 2, 3, 4 u ligama A, B, C i D idu u plej-of za EURO, što znači da će se igrati četiri plej-ofa sa po četiri tima koja će imati priliku da se bore za mjesto na Evropskom prvenstvu 2020. godine, ukoliko ne uspiju osigurati nastup kroz kvalifikacije. 

Reprezentacija BiH smještena je u trećoj grupi B lige, zajedno s reprezntacijama Sjeverne Irske i Austrije. Prvu utakmicu bh. nogometaši odigrat će 8. septembra u Belfastu protiv Sjeverne Irske, dok će tri dana kasnije u Zenici dočekati Austriju.

U nastavku vam donosimo kompletan raspored grupne faze novog takmičenja.

Oglasi

NA VRH