NOGOMET

Treneri nekih od najvećih klubova u Evropi zatražili da se ukine pravilo gola u gostima

Sprema se revolucionarna promjena

Ilustracija

Avaz Sport

5.9.2018

Treneri nekih od najvećih nogometnih klubova su na godišnjem skupu u Nionu od UEFA-e zatražili da se ukine pravilo gola u gostima, a iz krovne kuće evropskog nogometa odgovorili su da će razmotriti njihove zahtjeve, i da su spremni za diskusiju. 

- Treneri smatraju kako postizanje gola u gostima više nije tako teško kao što je bilo u prošlosti i smatraju kako bi trebalo razmisliti o ukidanju tog pravila. Njihovo je mišljenje da se u nogometu mnogo toga promijenilo i da danas gol u gostima nema više takvu težinu kao kada je uveden - rekao je glavni direktor svih UEFA-inih takmičenja Đorđo Marčeti (Giorgio Marchetti).

Treneri kao glavni razlog za ukidanje gola u gostima navode manju atraktivnost utakmica jer se domaće ekipe fokusiraju na odbranu kako ne bi primile gol, dok se gosti baziraju samo na kontranapade. 

Pravilo gola u gostima uvedeno je još 1965. godine kao alternativa bacanju novčića ili ponavljanju utakmica, a onda se uzimala u obzir i činjenica kako su uvjeti na gostovanju zbog problema oko putovanjem teži.

Osim ovog zahtjeva, treneri su zatražili da UEFA uvede novo pravilo, prema uzoru na Engleze i Italijane, a to je pravilo prema kojem bi prijelazni rok za sve klubove završio uoči prvog prvenstvenog kola.

Sastanku su prisustovali treneri Juventusa, Napolija, Arsenala, Real Madrida, Mančester junajteda, Pari Sen Žermena, kao i bivši trener Arsenala Arsen Venger (Arsène Wenger). Oni su svi zatražili određene promjene u takmičenjima pod okriljem UEFA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.