NOGOMET

Danas počinje Liga nacija: Sve što trebate znati o novom takmičenju i šta će ono donijeti BiH

Bosna i Hercegovina je u grupi 3 Lige B

Ilustracija

Avaz Sport

6.9.2018

Danas će s devet utakmica započeti prvo izdanje Lige nacija, novog UEFA-inog takmičenja koje će zamijeniti prijateljske utakmice i utjecati na kvalifikacije za nadolazeća evropska prvenstva.

Novo takmičenje će reprezentacijama omogućiti mečeve u kojima će igrati protiv podjednako jakih ekipa. Takmičenje je podijeljeno u četiri jakosne lige (A, B, C i D), a svaka liga je dodatno podijeljena na četiri grupe s po tri ili četiri reprezentacije.

Bosna i Hercegovina je u grupi 3 Lige B

Bosna i Hercegovina je žrijebom izvučena u grupu 3 Lige B, s Sjevernom Irskom i Austrijom te će, ako bude prva, izboriti plasman u ligu A. 

Pobjednici grupa u ligama od B do D izborit će plasman u viši rang, dok će četiri najlošije reprezentacije u ligama od A do C ispasti u niži razred. Četiri pobjednika grupe u Ligi A igrat će u završnici turnir koji će se održati u junu 2019. godine.

Utječe i na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Liga nacija će utjecati i na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Kvalifikacije će početi u martu 2019., a niti jedna reprezentacija neće imati direktan plasman kao domaćin, budući da će 13 zemalja ugostiti Evropsko prvenstvo.

Prve dvije ekipe iz svake kvalifikacijske grupe će se plasirati na EP, a preostala četiri mjesta će biti popunjena plej-ofom u kojem će igrati pobjednici 16 grupa Lige nacija. Svaka jakosna liga (od A do D) će dati po jednog putnika na Euro, a ako se pobjednik neke od skupina ranije kvalificira na kontinentalnu smotru kroz kvalifikacije, njegovo će mjesto zauzeti sljedeća najbolje rangirana reprezentacija u ligi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.