NAŠA TEMA

Prosinečki je na najboljem putu

G. ŠUMAR

13.9.2018

Naša reprezentacija odlično je otvorila takmičenje u Ligi nacija, s maksimalnih šest bodova iz dva kola (Sjeverna Irska 1:2, Austrija 1:0). Ako taj učinak uporedimo s ostalim selekcijama iz regiona, onda nije teško zaključiti da Bosanci i Hercegovci imaju razloga za zadovoljstvo, jer naš tim je ostvario najbolji rezultat.

Formula uspjeha 

Istina, i Makedonci imaju šest bodova iz dvije utakmice, ali oni se takmiče u lošijoj, grupi D. S druge strane, Hrvatska je doživjela debakl u Španiji (0:6), Srbija je „prosula“ dva boda protiv Rumunije u Beogradu, Crna Gora je pobijedila Litvaniju i remizirala s Rumunima, a Slovenija je upisala dva poraza....

- Selektor Robert Prosinečki je na pravom, najboljem putu - tvrdi legenda jugoslavenskog fudbala i prvi selektor našeg državnog tima Mirsad Fazlagić i dodaje:

-Prosinečki je prvi trener, odnosno selektor, koji vjeruje u našu ligu i igrače koji igraju u njoj, ali i prvi selektor koji ne boluje od veličina. Također, Robi je prvi selektor koji vjeruje u formulu da malo manje igračko znanje, uz veću borbenost, izjednačuje ili čak nadmašuje jednog kvalitetnog pojedinca koji nema voljni moment na željenom nivou. Upravo na taj način, uz dozu sportske sreće, bez koje nema kvalitetnog rezultata – mislim na duel u Belfastu, ostvario je maksimalan učinak. Zbog toga sam odmah na startu rekao da je na najboljem putu – objašnjava legenda kluba s Koševa.

Mišo Smajlović, legendarni fudbaler Željezničara, ali i bivši selektor naše reprezentacije, konstatira da je naš državni tim imao sjajan start u Ligi nacija iako u prvoj utakmici, kako kaže, nismo pokazali ono što možemo.

- U sportu, da bi se napravilo nešto veće, morate imati i dozu sreće. Druga utakmica s Austrijom bila je mnogo bolja, odgovornija, i mislim da smo ostvarili zasluženu pobjedu. Velika stvar je to što smo nakon dugo vremena startali ovako uspješno - izjavio je Smajlović dodavši:

- Drago mi je i zbog Robija, jer teži da njegova ekipa igra baš onako kakav je on bio igrač, da se nadigrava s protivnikom, te da kroz posjed lopte pravi prilike. Do sada je uradio puno posla, ali, naravno, ima tu i još prostora za napredak.

Dali maksimum

I nekadašnji legendarni napadač tuzlanske Slobode i istanbulskog Bešiktaša Dževad Šećerbegović hvali selektora Prosinečkog.

- Kao bivši fudbaler, sportista, dugo nisam nešto ljepše doživio od posljednje dvije reprezentativne pobjede - kaže Šećerbegović i dodaje:

- Nikako ne mogu da razumijem kritičare koji su i nakon posljednjih pobjeda našli ili traže mane. Naše zajedništvo na terenu, uz dva-tri vrhunska igrača koja imamo, napunili su mi srce. I da smo izgubili u prethodnim utakmicama, bilo bi mi drago jer su momci „poginuli“ na terenu. Prosinečki je na najbolji način iskoristio igrački potencijal koji imamo, mladost i dva igrača ekstra klase. Protiv Austrije mi je bilo puno srce kada sam vidio kako se Džeko vratio u prazan prostor da zatvori rupu - objašnjava Šećerbegović. 

Donio vjeru u uspjeh

Fazlagić ističe da je Prosinečki, kroz spomenuti način rada, digao na viši novo i igrače koji čak ni sami nisu vjerovali u sebe.

- Od njih je stvorio mnogo bolje igrače, s mnogo samopouzdanja. To se najbolje osjeti na Darku Todoroviću ili Eldaru Ćiviću, koji je u Belfastu odigrao loš meč, a u Zenici je bio na zavidnom nivou. Ima tu još dosta njih... Također, Elvis Sarić, zahvaljujući svojoj upornosti, zatvara mnogo toga na sredini terena, s mnogo oduzetih lopti... - objašnjava Fazlagić, koji je trenirao mladu reprezentaciju bivše Jugoslavije, koja se 1987. godine, predvođena Prosinečkim, popela na krov svijeta.

- Jednostavno, Robi je unio jedan neviđeni elan i vjeru u uspjeh - hvali svog učenika Fazlagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.