KANADA

Tuži ligu jer joj brani da igra za mušku ekipu

Priznaje da je osjećala veliku nervozu prije treninga s novom ekipom jer nije znala hoće li je saigrači prihvatiti

Labe: Branila u pobjedi nad Edmontonom

Avaz.ba

14.9.2018

Stefani Labe (Stephanie Labbe) je golman iz Kanade čiji je najveći uspjeh u karijeri osvajanje bronzane medalje s kanadskom reprezentacijom na Olimpijskim igrama u Riju.  

Možda je još i veći uspjeh s početka ove godine, kada je Labe izborila mjesto u seniorskoj ekipi četvrte američke nogometne lige.

Kanađanka je svoju fascinantnu priču ispričala za američki portal „The Players' Tribune“. Nakon osvajanja medalje u Riju nedostajalo joj je izazova u životu i skoro je odustala od nogometa.

- Sjetila sam se koliko mi je bilo zabavno kao djevojčici trenirajući hokej s muškom ekipom. Naravno, s godinama se dječaci razvijaju na drugačiji način od žena, fizički su dominantniji, ali odlučila sam riskirati. U januaru sam poslala poruke trenerima koje sam poznavala u muškom nogometu, da vidim hoću li dobiti šansu. Ne samo da su me svi odbili nego su mi poručili da nikad neću zaigrati za neku mušku ekipu. I, pogriješili su - priča Stefani.

Dobila je šansu u Kalgari futhilsima, ekipi četvrte američke lige.

- Ako dokažeš da možeš igrati na ovom nivou, ocijenit ćemo te po tvojoj sposobnosti, nije mi bitno jesi li muškarac ili žena - rekao joj je Tomi Vildon (Tommy Wheeldon), trener Futhilsa.

Labe priznaje da je osjećala veliku nervozu prije treninga s novom ekipom jer nije znala hoće li je igrači u Kalgariju prihvatiti. Ne samo da su je prihvatili nego je toplo dočekana. Ipak, na treninzima je bilo teže.

- Svaki udarac je dolazio brzo i snažno. Iako sam znala predvidjeti u kojem smjeru bi lopta putovala, često ne bih uspjela odbraniti. Nakon prvog treninga sam se pitala šta da radim. Ali, nisam odustala, željela sam postati dio ekipe. Ubrzo sam počela bolje razumijevati kako stvari funkcioniraju. Bolje sam branila, imala sam zaista vrhunskih obrana. Poslije nekog vremena momci su znali da sam dobra, a kada me je trener stavio u igru u prijateljskoj utakmici protiv Edmontona, znala sam da sam spremna. Čak sam obranila jedan zicer i pobijedili smo 4:0 - ispričala je Labe.

Ipak, nije dobila šansu da zaigra u službenoj utakmici Futhilsa. Klub je želio potpisati ugovor s njom, ali je dobio odbijenicu od lige, koja se pravdala da u ligi mogu igrati samo muškarci. Pokušala se žaliti, ali poručili su joj da ide igrati sa ženama. Zbog toga pokreće tužbu.

- Izvukla sam pozitivne stvari nakon velikog razočarenja. Dobila sam mnogo poruka roditelja koji svoje kćerke žele upisati u muške ekipe, jer ženske ne postoje. Jedna majka je upisala svoju kćerku u mušku nogometnu akademiju nakon što je pročitala moju priču. Ona je sada u ekipi i igra zaista dobro. Zbog svega toga razmišljam o pokretanju pravnog postupka protiv američke lige, koja bi trebala preispitati pravilo o neigranju žena. Ovo više nije samo moja stvar, želim se boriti za sve ostale žene kako bi imale šansu u budućnosti - napominje Labe.

Potpisala za Linkoping 

Kanađanka je u međuvremenu našla novi klub, potpisala je za švedski Linkoping, žensku ekipu, i već je upisala i četiri nastupa.

- Žao mi je što nisam dobila šansu u Kalgariju. Ali, odlazim sretna što su me momci u ekipi prepoznali onakvu kakva jesam. Profesionalni golman - kaže Labe.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.