LIGA PRVAKA

Šabanadžović, Baljić i Salihamidžić ušli u historiju

Piše: G. Š.

17.9.2018

Nijedan naš klub, nažalost, nije učestvovao u grupnoj fazi Lige prvaka, ali nekoliko bh. igrača ostavilo je dubok trag u najjačim evropskim klubovima.

Ostvaren san 

Prvi igrač iz BiH koji je osvojio Ligu prvaka, odnosno Kup evropskih prvaka, bio je Refik Šabanadžović (53), kojem je to pošlo za rukom kao igraču Crvene zvezde 1991. godine. 

- Velika je stvar otići na krov Evrope, ali, koliko je to veliki uspeh, shvatiš tek kad završiš karijeru. Jer, dok igraš, ide utakmica za utakmicom, putovanja, karantini, pripreme, a tek kad okačiš kopačke o klin i u miru evociraš uspomene s kolegama iz sporta, prijateljima... shvatiš šta znači biti prvak Evrope i kakav si trofej osvojio - za „Dnevni avaz“ kaže Šabanadžović, koji je rođen u Crnoj Gori, ali ima bh. pasoš, a fudbalski je put trasirao na Grbavici. 

Bivši igrač Željezničara, Zvezde, AEK-a, Olimpijakosa... ali i reprezentacije nekadašnje Jugoslavije, podsjeća da su Beograđani tada nadvisili velike ekipe.

- Treba samo vidjeti pored kakvih smo ekipa osvojili taj trofej – i koliko su one u tom trenutku bile bogate, od Milana, Marseja, Bajerna, do Reala, Barse... Svi kad počinjemo svoje igračke karijere, sanjamo da osvojimo Ligu prvaka, ali, bez neke lažne skromnosti, malo nas stigne do tog cilja - rekao je Šabanadžović.  

Pobjede nad Valensijom 

Ligu prvaka osvajali su Elvir Baljić, koji je s Real Madridom 2000. podigao trofej nakon pobjede (3:0) u finalu nad Valensijom, te Hasan Salihamidžić s  Bajernom, koji je to uradio godinu kasnije protiv istog protivnika. 

- Žao mi je što zbog povrede koljena nisam igrao više u tim utakmicama Lige prvaka... – prisjeća se Baljić te dodaje:

- Svakako je da sam ponosan na taj trofej... Kada se sretnem s bivšim saigračima iz Reala, uvijek to prati srdačan razgovor, evociranje uspomena... Ali, žao mi je što sam, manje-više, prekinuo veze s Madridom. Trebao sam se drugačije postaviti od početka, da održavam te kontakte. To bi bio veliki plus za mene, ali... Naprimjer, nedavno mi je u Istanbulu prišao Guti i baš srdačno smo se ispričali. A ja sam, vjerujte mi, bio i zaboravio da je on došao u Bešiktaš... Isto se dogodi i kada se vidim s Jerom (Fernando Ruiz Hierro). Ne čujemo se redovno, ali mi je baš drago što me nisu zaboravili poslije puno godina... Baš šteta što češće nismo na vezi, velika. U ekipi sam bio i s jednim Zidanom (Zinedine Zidane). Trebao sam i s njim ostati u kontaktu...

Baljić nije igrao u finalnoj utakmici, ali bio je na klupi madridskog sastava, dok je  Salihamidžić u pobjedi nad Valensijom bio važna karika u timu Bajerna, koji je nakon šokantnog gubitka od Mančester junajteda 1999. uspio osvojiti Ligu prvaka 2001. godine. Popularni Braco bio je standardni član Bavaraca tokom cijele te sezone u evropskoj eliti, a u finalu protiv Valensije postigao je pogodak u seriji izvođenja jedanaesteraca... 

Liverpul, Juve i Roma  

Šabanadžović ističe da jedva čeka početak ovosezonskog izdanja Lige prvaka.

- Očekujem mnogo dobrih utakmica, jer ima dosta dobrih ekipa. Volio bih da Liverpul ove godine ode korak dalje, nakon prošlogodišnjeg finala. Ali, zbog Miralema Pjanića navijat ću i za Juve, te Edina Džeke za Romu. Juventus, pogotovo zbog dolaska Kristijana Ronalda, mogao bi ove godine mnogo napraviti, a nikad u evropskoj eliti ne možeš zaboraviti Real i Baru - izjavio je on.

Poziv u Beograd 

Na pitanje hoće li ove godine s posebnim emocijama gledati utakmice svog bivšeg kluba Crvene zvezde, Šabanadžović odgovara:

- Zvezda je samim plasmanom u Ligu prvaka napravila veliku stvar. Zaradili su puno novca, po 15 miliona od prodaje igrača (Nemanja Radonjić otišao u Olimpik Marsej, op. a.) i premija. Također, samo od prodaje ulaznica zaradit će još četiri-pet miliona eura... Velika je dobit u evropskoj eliti, tako da je Zvezda svoj dug od preko 50 miliona eura sada svela na desetak miliona... Inače, na vezi sam s ljudima iz beogradskog kluba... U jednom od posljednjih razgovora rekli su mi da žele na jednoj od predstojećih utakmica u Ligi prvaka okupiti našu generaciju, još ne znaju hoće li to biti protiv Napolija ili Liverpula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.