LIGA PRVAKA

Real želi i četvrti naslov zaredom

Iako su ga napustili trener Zidan i najbolji igrač Ronaldo, u „Kraljevskom klubu“ vjeruju u novi uspjeh

N.C.

17.9.2018

I ove sezone sve oči bit će okrenute ka Madridu, ne samo zbog toga što se naredno finale Lige prvaka igra u tom gradu nego i zbog Realovog pokušaja da produži svoj nevjerovatni niz.

„Kraljevski klub“ ove je godine proslavio treće uzastopno osvajanje elitnog evropskog fudbalskog takmičenja, a pod vodstvom novog trenera Hulena Lopetegija (Julen Lopetegui) pokušat će osvojiti Ligu prvaka i četvrti put zaredom.

Odlazak dvojca

Start grupne faze od utorka ove sedmice donosi najunosnije takmičenje, a možda i nastavak Realove slavne ere. Madriđani žele postati prvi klub koji je osvojio četiri titule evropskog prvaka zaredom, nakon što su sami proslavili prvih pet, u sezonama između 1956. i 1960. godine.

Ipak, trener koji je odveo Real do tri posljednja uspjeha nije više u Madridu. Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) odstupio je, zadovoljan trostrukom krunom, a poslije njega otišao je i Kristijano Ronaldo (Cristiano). Dolaskom fantastičnog Portugalca Juventus je postao možda i glavni favorit takmičenja, iako je Realu ostalo dovoljno snaga.

- Poslije tri uzastopne titule, zašto ne bismo osvojili i četvrtu? Uvijek sanjamo nove uspjehe i ja vjerujem u ovaj tim - kaže Serhio Ramos (Sergio), kapiten Reala.

U Liverpulu Ramosa optužuju za povredu Mohameda Salaha u prošlogodišnjem finalu, što je, prema mnogima, znatno pomoglo Realu da osvoji trofej. Salah se oporavio i vratit će se u Ligu prvaka u derbiju prvog kola protiv Pari Sen Žermena, predvođenog Nejmarom (Neymar) i Kilijanom Mbapeom (Kylian Mbappe).

Pet titula

Nema klupskog takmičenja na svijetu s tolikom koncentracijom talenta kao što je Liga prvaka, gdje ćemo, opet gledati i Lionela Mesija (Messi), koji još nije rekao posljednju riječ u.

Mesi i Ronaldo najzaslužniji su za dominaciju španskih klubova, koji su osvojili pet posljednjih titula evropskog prvaka, najdužu nakon što su Englezi vladali šest godina, između 1977. i 1982.

S Mesijem u glavnoj ulozi Barcelona je spremna preoteti trofej velikom rivalu, dok Atletiko Madrid sanja o finalu na svom stadionu. Španci su, dakle, i dalje veliki favoriti, a uz njih dolazi klub koji vodi španski stručnjak, engleski šampion Mančester siti.

Pep Gvardiola osvojio je Premijer ligu u prošloj sezoni tako uvjerljivo da mnogi smatraju da je vrijeme da s ovim klubom uzme i evropski trofej. Ipak, borba će biti duga i intenzivna, a kada je tako, onda se ne smiju zaboraviti Nijemci i njihov šampion Bajern.

- Liga prvaka teško je takmičenje, ali klub kao što je Bajern mora je pokušati osvojiti - kaže Hames Rodrigez (James Rodriguez), Bajernov napadač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.