LIGA PRVAKA

Mihael Laudrup: Džeko je u rangu Mesija i Ronalda

Piše: G. Š.

18.9.2018

Legendarni danski fudbaler Mihael Laudrup (Michaela), u analizi utakmica 1. kola Lige prvaka za „Kanal 3+“ - između ostalog, nije štedio komplimente na račun kapitena naše reprezentacije iz Rome Edina Džeke.

- Džeko je svjetska klasa, skoro pa u rangu Lionela Mesija (Messi) i Kristijana Ronalda (Cristiano), tvrdi legendarni Danac.

- Džeko će biti glavni adut Rome na Santiago Bernabeu... – dodaje Mihael Laudrup.

Roma će sutra, podsjetimo, u prvom kolu Lige prvaka, gostovati kod Reala u Madridu...

Registrovan za Čelik

Mihael Laudrup, jedan od najboljih igrača u historiji, koji je nastupao za Juventus, Barcelonu, Real Madrid... a nakratko je bio član jednog kluba iz Premijer lige Bosne i Hercegovine!

Kako je ekskluzivno pisao „Avazov Sport“, Laudrup je bio registrovan za zenički Čelik, što ga vjerovatno čini najvećim imenom ikada u Premijer ligi BiH. Tehnički, on je ostvario i najveći transfer u historiji BiH vrijedan skoro dva miliona dolara. No, Danac nikada nije odigrao nijednu utakmicu za Čelik, a isticao je da nije ni znao da je registrovan za Čelik.

Sve se desilo kada je Danac trebao iz japanskog Kobea preći u Ajaks. Iz nekog razloga, registrovan je kao igrač Čelika, nakon čega je otišao u Ajaks, gdje je završio karijeru.

Slučaj je bio pod istragom nizozemskog i Tužilaštva ZDK-a zbog sumnje na utaju poreza i pranja najmanje 1.950.000 KM, o čemu je 2004. godine pisala Slobodna Dalmacija.

- Nesporno je da je Laudrup bio registrovan za Čelik kao slobodan igrač, ali nije odigrao ni jednu utakmicu. O samom slučaju ne mogu mnogo reći, dok na Upravnom odboru ne zauzmemo jedinstven stav. Proteklo je sedam godina od registracije i činjenica je da gotovo niko u Upravnom odboru nije znao za transfer, sve dok nas o tomu nisu obavijestili u Tužiteljstvu – rekao je tadašnji direktor Čelika Samir Škrgo.

Slobodan igrač

Prema tadašnjim saznanjima, Laudrup je u Čelik došao kao slobodan igrač, a Ajaks je zeničkom klubu uplatio 1.950.000 dolara na ime odštete za ovaj transfer, ali novac je preusmjeren na privatni račun. Iz Ajaksa su se pravdali da oni nemaju veze sa tim šta je neko uradio sa novcem, no i dalje ostaje misterija šta je Laudrop radio u Čeliku. Prema jednom izvještaju iz danskih medija, ovo je urađeno kako novac koji je Ajaks dao Laudropu za potpis ne bi bio oporezovan u Danskoj.

U istrazi spominjalo se ime zeničkog menadžera Bekima Pašalića. No, on je tvrdio da sa transferom nema ništa jer nije Luadropov menadžer, ali da mu je poznato kako je Danac za Čelik trebao odigrati jedan revijalni susret u svrhu popularizacije kluba, ali do toga nikada nije došlo. Na drugoj strani, Laudrup je tvrdio da nema pojma o Čeliku.

- Ne znam ništa o tome, klub je sve to rješavao - rekao je Laudrup za danski „Fyens“ 2004. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.