FUDBAL

Razrađuje se prijedlog sistema regionalnog takmičenja

G. Š.

20.9.2018

Danas je u Bukureštu održan još jedan regionalni sastanak predstavnika nacionalnih asocijacija jugoistočne Evrope.  Sastanak su prisustvovali predstavnike 14 saveza: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Makedonija, Grčka, Kosovo, Crna Gora, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovenija i Turska. Takođe, na sastanku su bili prisutni i predstavnici UEFA. 

Turnirski sistem 

- Učesnici su diskutovali o prijedlogu mogućeg regionalnog takmičenja omladinskih kategorija, koji u narednom periodu treba biti detaljnije razrađen, saopšteno je iz Nogometnog saveza BiH.

Sve asocijacije su preliminarno podržale koncept turnirskog sistema takmičenja koji je predložio Fudbalski savez Rumunije, a Fudbalski savez Turske izrazio je spremnost da bude domaćin prvog takvog turnira.

- Predstavnik UEFA Noel Mooney prezentirao je način na koji se putem implementacije UEFA „GROW programa“ može povećati broj mladih osoba involviranih u fudbalske aktivnosti, sa daljim pozitivnim refleksijama na imidž asocijacije i povrat uloženih sredstava. Istaknuto je da su za realizaciju navedenog programa veoma bitni razumijevanje i podrška državnih organa, kao i relevantni zakonski propisi.

Pored navedenog, razgovarano je i o izborima za predsjednika i pojedine članove izvršnih organa UEFA i FIFA, koji će biti izvršeni na UEFA Kongresu u Rimu, 07. februara2019. godine.

Podrška Čeferinu 

- Predstavnici svih regionalnih asocijacija podržali su kandidaturu sadašnjeg predsjednika UEFA Aleksandra Čeferina za novi mandat na poziciji lidera evropskog fudbala i u tom smislu potpisali zajedničku deklaraciju, saopšteno je iz kuće bh. fudbala.

Na kraju sastanka predstavnici Fudbalskog saveza Turske su informisali ostale učesnike o svim aspektima kandidature za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2024. godine. NS BiH u Bukureštu su predstavljali prvi potpredsjednik Milorad Sofrenić i generalni sekretar Jasmin Baković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.