NOGOMET

Legendarni golman Liverpula: Kao mlad sam morao ubijati

Prisjetio se svog mladalačkog života i službe u vojsci

Twitter

Index.hr

22.9.2018

Jedan od najtrofejnijih igrača Liverpula i ikona Redsa, koja je s klubom proživljavala najljepše, ali i najteže trenutke kluba u povijesti, u intervjuu za BBC otkrio je šokantne detalje iz mladosti.

Brus Grobelar (Bruce Grobbelaar) na golu Liverpula proveo je 13 godina (1981.-1994.) i za to vrijeme osvojio šest naslova prvaka Engleske, jednu titulu prvaka Europe, tri FA kupa i isto toliko Liga kupova.

Grobelar je kao vratar Redsa svjedočio i katastrofama na Hejselu i Hilsbrogu. Ali sada se saznalo da je prije nego što je gledao masovne pogibije na tribinama tome, daleko aktivnije sudjelovao u brutalnom ratu. Tako da je i sam nevoljko dao doprinos broju mrtvih.


Drama golmana rođenog u Južnoj Africi počela je 1978., kada je imao 21 godinu. Tada je u Rodeziji, međunarodno nepriznatoj afričkoj državi s rasističkom bijelom vladom, regrutiran radi služenja vojnog roka. Umjesto da u uniformi provede 11 mjeseci, nosio ju je dvije godine, do kraja rata u kojem su se crni gerilci borili za kraj vlade bijele manjine.

- Bio sam izvidnik koji je išao duboko u neprijateljsku pozadinu. Tokom ratovanja vidio sam tri prijatelja kako pogibaju, a i sam sam bio prisiljen ubijati. Strašne uspomene na to me više toliko ne proganjaju, ali i danas se znam usred noći buditi obliven hladnim znojem, mučen tim sjećanjima - rekao je Grobelar.

Priznao je da mu je nogomet "spasio život" i spriječio ga da do kraja ne potone u depresiju i frustraciju nakon što su mu smrt i rat obilježili mladost.

- Svašta sam doživio kao golman: gađali su me noževima, strelicama za pikado, biljarskim kuglama, naoštrenim kovanicama, krompirima u koje su zabodeni žileti - prisjetio se istom prilikom Grobelar.

Jasno je zašto je golman poznat po provokativnom ponašanju na to sve reagirao sa smiješkom. Prije toga je ubijao u nemilosrdnom ratu u kojem je poginulo više od 20 hiljada ljudi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.