RAZGOVOR U KAFANI

Ako uđete u kockarnicu u Las Vegasu, izlazite goli

Iduće godine otvaram nogometnu školu za golmane

A. KAPO

24.9.2018

Slobodan Janjuš. Za sarajevsku raju Čobo. Kada je u gradu kocke, Las Vegasu, gdje živi još od ranih devedesetih, zovu ga još i Bobi (Bobby). O Janjušu, koji će ostati upamćen kao najmlađi golman koji je stao među stative bivše Jugoslavije, na sportskom planu je sve već rečeno, napisano i nema nepoznanica. Kratko rečeno, ono što je danas Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon), to je nekada bio Janjuš. Makar za nekadašnju Jugoslaviju.

Starije generacije i danas prepričavaju po čaršiji da se odlazilo na treninge Želje na Grbavici kako bi gledali kako mu njegova tadašnja rezerva Eso Ibrahimović na centaršuteve puca škarama, a Čobo kao pantera se baca na sve strane. Godinama je krasio stranice sportskih rubrika na kojima bi bio „uhvaćen“ kako doslovno leti i spaja se s prečkom...

Teške teme

- Ja takve fotografije danas ne vidim – kaže kroz osmijeh Janjuš, koji nas je iznenadio u jednoj kultnoj kafani na Baščaršiji pa je tako i naš razgovor bio opušten. Ali i iskren.

- Nemam običaj u kafani davati intervjuu. U kafanu dolazim da se opustim, uživam i družim. Ali, opet, sve je lakše uz vino – počinje izlagati Janjuš, dok ga gosti kafane opsjedaju kako bi ga fotografirali.

Doduše, dotakli smo se i ozbiljnih, da ne kažemo teških tema, pa je Čobo, ispijajući bijelo vino, ekskluzivno za „Dnevni avaz“ otkrio kako iduće godine dolazi u Sarajevo da otvori školu za golmane koja će se zvati „Čobo“.

- Imam još nekih sitnica završiti, ali to je u završnoj fazi. Plan mi je da na jednom mjestu okupim oko 500 mladih golmana s kojima će raditi moji saradnici i ja. Škola neće imati veze ni sa Željom ni sa Sarajevom, niti sa našim savezom. Ulažem svoja sredstva i sve će biti po mom ukusu – otkrio nam je Janjuš.

Prije nego što ćemo prijeći na ležernije priče, neizostavno je bilo da se osvrnemo i na našu nogometnu reprezentaciju. Velika prašina digla se nakon što je selektor našeg A tima Robert Prosinečki „skinuo“ s gola Asmira Begovića te među stative stavio Ibrahima Šehića. Čobo je najkompetentniji da to i prokomentira.

- Ja sam prvi javno, mislim baš za vaš list, i ranije tvrdio da je Šehić u mnogim golmanskim segmentima mnogo kvalitetniji od Begovića. I danas isto tvrdim, a valjda imam neke reference da to mogu i kazati – kaže Čobo.

Janjuš nam je rekao da je ranije imao nekih neformalnih kontakata s našim nogometnim savezom, ali je podvukao da nikada ne bi bio na toj vrućoj klupi i, kako kaže, nezahvalnoj ulozi.

- Raja zna najbolje zašto neću u reprezentaciju – kratko nam je rekao Janjuš.

Njega podjednako voli i plavi i bordo dio šehera, što i ne treba čuditi jer je s velikim uspjehom branio boje dva naša najveća kluba – Željezničara i Sarajeva. Međutim, mnogi će reći da je dublji trag ostavio na Grbavici pa i ne čudi što ga „Plavi“ smatraju „svojim Čobom“.

- Volim oba kluba, ali moram priznati da mi je Željo sve dao, napravio me kao sportistu i čovjeka pa onda znate koga malo više simpatišem – kaže kroz osmijeh diplomatski Čobo, koji potom naručuje pjesmu koja, kako kaže, mora imati veze s Crnom Gorom.

- Pa, ja vučem korijene iz Crne Gore. Ali, naravno, Sarajevo, naša čaršija mi je sve dala u životu!

Paleći cigaretu i uzimajući čašu u ruku, Čobo nam se žali da još nije stigao pojesti ćevape na Baščaršiji.

- Svi misle da idem „Kod Želje“, ali ćevape jedem isključivo u „Petici“, „Mrkvi“ ili kod Hadžibajrića – otkriva nam Janjuš.

Janjuš, barem kako izgleda, čini se da bi i danas mogao braniti.

- To je genetika, ali i činjenica da svaki dan pretrčim oko pet kilometara. Dobro, da ne lažem, sada na odmoru sam se malo opustio. Ali, pogledajte i danas moj stomak – govori Janjuš dok nam podiže majicu i hvali se pločicama na stomaku i u sedmoj deceniji života i na čemu bi mu pozavidjeli i momci.

Iako to neće sam priznati, Čobo važi i za velikog zavodnika. Svojevremeno, dok je bio aktivni fudbaler, imao je veze s stonoteniserkom Jugoslavije mađarskog porijekla Eržebet Palatinus. U vrijeme kada je igrao za Vojvodinu, zabavljao se i s pjevačicom Izvorinkom Milošević. Nakon preseljenja u Sjedinjene Američke Države, Janjuš je upoznao ženu srpskog porijekla Suzan Feri (Susanne Ferry), koju od milja zove Suzi. S njom je i danas...

- To je ono što se zna zvanično (smijeh op. a.). Šalim se... Sve su to naše lijepe čaršijske priče i mahalanja. Ja volim svoju Suzi. I previše. Da se ja pitam, davno bih se vratio u Sarajevo, ali ona nije bila za to – kaže Janjuš, dodajući kako se Suzi uspješno bavi hotelijerstvom i ugostiteljstvom.

Kofer para

Iako živi u Las Vegasu, koji važi za grad kocke i zabave, Janjuš nam kaže da nikada nije kockao.

- Znam da je teško da mi neko u to vjeruje, ali tako je. Kocka je zlo. Ako u Las Vegasu uđete u kockarnicu da kockate, izlazite goli. Gledao sam svojim očima gospodu kako s koferom para ulaze, a izlaze kao najveći bijednici. Te mašine su napravljene da vas „uzmu“, ali ne možeš ti to ljudima objasniti. Pitaju mene, pa dobro Čobo, šta ti onda radiš u kockarnici. Čuj šta radim? Pijem i... Haj', sada dosta, idemo u drugu kafanu. Pazi, majke ti, šta ćeš pisati, nemoj me „izofirat“ pa da mi se smije raja – kazao je na kraju razgovora Slobodan Čobo Janjuš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.