BUNDESLIGA

Oboljele motiviram da se nastave boriti

Neumorni ambasador dobrotvornih akcija širom Njemačke

N.C.

24.9.2018

Hajko Herlih (Heiko Herrlich, 46) mnogima je ostao u sjećanju kao nekadašnji fudbaler obje Borusije, Bajera iz Leverkuzena te njemačke reprezentacije.

Najgore vrijeme

Ovaj bivši napadač osvojio je dvije titule prvaka Bundeslige s ekipom iz Dortmunda, a njegovi dueli s Oliverom Kanom (Kahn), tadašnjim golmanom Bajerna, i danas se prepričavaju, poput onog slučaja kada ga je Kan pokušao ugristi za vrat.

Herlih, današnji trener Bajera, preživio je taj napad nekadašnjeg najboljeg golmana svijeta, ali i bitku sa rakom mozga, koji mu je dijagnosticiran 2000. godine, dok je bio igrač Dortmunda.

- Bilo je to najgore vrijeme u mom životu - rekao je Herlih.

U godini pobijedio je zloćudnu bolest, oporavio se i vratio fudbalu, dočekan ovacijama u utakmici sa Šalkeom. Rijetkost je da navijači u Gelzenkirhenu rivale dočekuju aplauzima, ali Herlihova bolest promijenila je i njihovo gledište.

- Sigurno je da niko neće umrijeti zbog izgubljene fudbalske utakmice – našalio se Herlih.

Od tada, Herlih je neumorni ambasador dobrotvornih akcija širom Njemačke u kojima ohrabruje oboljele od raka da se nastave boriti.

- Smatram da je važno da motiviram oboljele od raka, koji su u istoj situaciji u kojoj sam bio i ja, da ostanu fizički aktivni i nastave se boriti – objasnio je Herlih.

Zavidna karijera

Još kao talentiran dječak Herlih je pokazivao vrline njemačkog mentaliteta. Kada ga Berti Foks (Vogts), tadašnji selektor mlađih kategorija Njemačke, nije pozvao u reprezentaciju, htio je prestati s fudbalom. No, ubrzo je u njemu proradio inat, a upornost mu je donijela zavidnu karijeru uprkos bolesti.

- Snažna volja je njegova najvažnija osobina. Bez toga, davno bi udario glavom u zid - rekla je Hajkova majka Erika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.